Valgministeren hardt ut mot NRK – programlederen vil ikke beklage

KRITISK: Valgminister Monica Mæland ber NRK-redaktøren rydde opp etter at programmet Folkeopplysningen har manupulert skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KRITISK: Valgminister Monica Mæland ber NRK-redaktøren rydde opp etter at programmet Folkeopplysningen har manupulert skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Etter at Folkeopplysningen manipulerte et skolevalg i Lillestrøm, ber valgminister Monica Mæland NRK-redaktøren om å rydde opp.

DEL

– Jeg er både oppgitt, overrasket og veldig skuffet. Jeg er ansvarlig for gjennomføring av valg, og i Norge har vi høy tillit til valg og høy valgdeltakelse. Vi bruker mye krefter på å informere om og advare mot fake news, sier Mæland til VG.

Onsdag ble det klart at NRK-programmet «Folkeopplysningen» i et halvt år har jobbet med et manipuleringsprosjekt rettet mot elevene på Lillestrøm videregående skole. I forbindelse med skolevalget som var tirsdag, har de jobbet med å manipulere elevene til å stemme på Senterpartiet gjennom falske nyheter, poster og videoer i sosiale medier.

Det er kun rektor Øivind Sørlie og jurister i fylkeskommunen som har kjent til eksperimentet.

Til VG er ikke kommunal- og moderniseringsministeren nådig i kritikken mot NRK.

– At vår største mediekanal, finansiert av skattebetalerne, gjør dette, uavhengig av dette inngår et eller annet forskningsprosjekt for å avdekke fake news, det er ubegripelig. De gjør dette på førstegangsvelgere. Dette er fullstendig uakseptabelt – dette må NRK-redaktøren rydde opp i umiddelbart sier Mæland.

Til samme avis sier programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen at manipuleringen må sees som læring.

– Jeg håper at hvis de får litt mer tid, vil de kanskje se at her er det læring. Ikke bare for elevene på VGS, men dette skal også bli til et program. Vi vet at Folkeopplysningen brukes mye til læring i skolen, sier Wahl.

– Så ingen beklagelse, men en oppfordring? 

– Ja, svarer Wahl til VG.

Artikkeltags