Vordal (42) går inn i sin tredje periode som kommunestyrerepresentant for Frp i Ullensaker. Han er gift med Jorunn Gram Vordal som sitter i formannskapet for Frp inneværende valgperiode.

– Dette er uakseptabelt. Jeg forventer mer av mine enn at man legger ut sånn drit, enkelt og greit, sier Tom Staahle, Frps ordførerkandidat.

– Min uttalelse

Til Romerikes Blad sier Vordal at det er handlingene som utspiller seg på videoen han kritiserer, og at kommentaren er myntet på dem som går til angrep på politiet.

– Jeg har ikke noe problem med å ta imot verken syrere eller andre. Men sånn oppførsel hører ikke hjemme her. Steinkasting hører steinalderen til, og det kan de ta med seg dit de kommer fra. Jeg ville brukt de samme ordene uansett om det var utlendinger, eller andre, sier han.

– Du er folkevalgt for Frp og, som alle andre, ansvarlig for en god integrering av de asylsøkerne som bosettes i kommunen. Ser du at å spre slike holdninger kan gjøre det vanskeligere?

– Jeg er ikke rasist, eller imot innvandring. Alle som er takknemlige for hjelp og oppfører seg, er velkomne. Dette er min uttalelse på min personlige Facebook-profil. Det har ikke noe med Frp å gjøre. Selv om jeg er en offentlig person, og jeg vet at folk i mitt parti ikke liker det.

En overvekt av islam-kritiske artikler, bilder og humorplakater preget Vordals Facebook-profil slik den så ut torsdag kveld. Mellom disse finner man Frps valgkampplakater hvor Vordal er en av de sju på lista som er framhevet.

– Det er en overvekt av kritikk av islam på profilen min. For meg er ikke islam lenger en religion, men en politikk som motarbeider frihet og demokrati. Jeg forstår ikke hvorfor ikke islam kan kritiseres, sier han.

– Hva med alle de muslimene som bor på Romerike og som aldri lager bråk eller stiller slike krav.  Bidrar du ikke til fordommer mot dem?

– De har et ansvar for å stå opp og si at dette finner vi oss ikke i som fredelige muslimer.

– Nører du ikke opp under fordommer mot alle muslimer?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er mange som mener det. Men den kjøper jeg ikke.

– Hva er det du ønsker å oppnå ved å poste slike innlegg?

– At folk ser at det er noen som tar til motmæle og som ikke gidder å la seg kue og la det forbigå i stillhet. At det skal være særkrav i fengsler og på skoler til egen mat og til egen oppførsel. Det er ikke slik det skal være. Det er ikke vi som skal bøye oss.

– Tror du ikke at du i større grad ville blitt hørt hvis du tok opp den bekymringen på en litt mer saklig måte?

– Mest sannsynlig, ja. Men jeg er den jeg er, og jeg bruker de ordene jeg gjør. Jeg er en metalskalle og har alltid vært annerledes og kalt en spade en spade, sier Vordal.

– Vil be Vordal slette kommentaren

Tom Staahle, Ullensaker Frps ordførerkandidat, var ikke klar over kommentaren før RB ringte. Han vil be Vordal slette den.

– Jeg tar avstand fra sånne påstander. Det er over streken. Man må gjerne ha et syn på innvandringspolitikk, men en sånn uttalelse er langt unna det vi står for.

– Jeg vil ta en prat med ham og be ham om å slette dette. Jeg vil ta en alvorsprat med ham i forhold til rollen som folkevalgt. Så lenge man er folkevalgt, har man et ansvar. Man bør bruke sunn fornuft og det sitatet som ligger på Facebook er langt over streken. Knytningen til innvandringspolitikk er ganske direkte. Jeg forventer at man er litt mer ettertenksom når man utbasunerer slike ting på sosiale medier, uansett om man er folkevalgt eller ikke. Og jeg forventer mer av en som er folkevalgt, sier Staahle.

– Hva om han ikke vil slette den?

– Da blir det en sak for styret. Men jeg regner med at han skjønner det når jeg har snakket med ham. Skal han være representant for Frp forventer jeg mer fra mine enn at man legger ut sånn drit, enkelt og greit, sier Staahle.

– Vi må alle ta til motmæle

Tonje Brenna, Aps førstekandidat i fylkestingsvalget, var en av dem som kommenterte Vordals Facebook-kommentar i kommentarfeltet.

– Mens de fleste av oss ser bilder fra Syria og andre steder i verden og har et ønske om å hjelpe, sitter enkelte hjemme i stua og sprer denne type holdninger på nett. Det er rasistisk, ufint og bør absolutt ikke stå uimotsagt, sier hun til RB.

– Problemet er at folk som skriver sånt ikke møter nok motstand. Noen kan lese det og tro at det faktisk er sånn. Derfor mener jeg vi alle må ta til motmæle og tørre og orke å ta debatten. Denne type holdninger kan gi grobunn for mer rasisme og ekstremisme. Du må som politiker og som menneske stå inne for det du skriver på nettet. Rasisme skal aldri tolereres, enten det er på nett eller i samtale med andre. Dessuten er han innvalgt i kommunestyret i Ullensaker, sier Brenna.