Politikerne hamrer det inn før hvert eneste valg: Hver enkelt stemme teller.

Både Lørenskog, Nes og Hurdal beviser denne påstanden etter mandagens valg.

KOMMUNESTYRENE: Disse representerer deg!

– Klart det er litt ergerlig

I Lørenskog fikk Trygve Bekkesletten og KrF det siste mandatet. Én stemme mindre til KrF, alternativt to stemmer mer til Frp – og Lars Martin Kjos ville fått fast plass i stedet.

– Det er jo litt rart. Tirsdag formiddag var jeg inne – men etter fintellingen gikk mandatet likevel ikke til Frp. Klart det er litt ergerlig, innrømmer Kjos, som uansett klatrer fra en tiendeplass på lista til en femteplass i det endelige resultatet.

– Jeg hadde håpet å komme inn og få en smak på hva det er å være lokalpolitiker. Nå får jeg sikkert møte litt som vara, så jeg får vel prøvd meg – men dette viser jo hvor viktig det er å stemme, sier 23-åringen, som for øvrig er sønnen til stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Trygve Bekkesletten (61) gjør på sin side comeback i Lørenskog kommunestyre med én stemmes margin.

– Ja, det var på hengende håret, men det er jo sånn demokratiet er, konstaterer han.

– Jeg har selv sagt til mange underveis i valgkampen at ett enkelt kryss eller én enkelt stemme kan avgjøre, og fikk jo selv erfare det nå. Ett sted går grensa, og nå gikk den akkurat her. Det var jo moro, det, sier KrF-veteranen.

Siden Høyre og KrF har vært og fortsatt vil være samarbeidspartier på borgerlig side i Lørenskog, får det ingen konsekvenser for flertallet at det siste mandatet gikk til KrF i stedet for til Frp.

KrF tapte – to ganger

Også i Hurdal sto det på én stemme denne gangen:

Her fikk Høyre 119 stemmer, mens KrF fikk 118 – noe som sikret Høyre to mandater og Thomas Sørlien plass i kommunestyret. I første omgang så det ut til at kampen om sistemandatet sto mellom nettopp Høyre og KrF.

Så viste fintelling av personstemmer torsdag kveld at KrFs kamp egentlig sto mot Venstre. Igjen endte det med tap for KrF, som bare fikk inn én representant.

– Dette er skuffende både personlig og ikke minst for partiet. Så får vi kjempe for posisjoner i utvalgene i stedet, kommenterer Inger Brennsæter (KrF), som nå må ta til takke med varaplass i kommunestyret i neste periode.

Heller ikke i Hurdal får fordelingen av det siste mandatet konsekvenser for flertallskonstellasjonen, siden Ap og Venstre i utgangspunktet har rent flertall.

Fire stemmer skiller

I Nes viser fintellingen at fire stemmer mindre til Senterpartiet ville gravlagt den rødgrønne alliansen som har regjert siste periode. Åtte stemmer mer til Høyre ville gitt borgerlig flertall uavhengig av Sp.

Slik resultatet ble, gikk det 25. og siste mandatet til Sp og Tom Roterud – mens Høyre og Morten Engeflaen tapte på målstreken.

– Det er et usedvanlig close race, og jeg oppfatter situasjonen som uavklart så lenge Senterpartiet ikke har valgt side, sier Høyres ordførerkandidat Arild Ramstad.

Valgstyrets leder i Nes, ordfører Oddmar Blekkerud, er ikke inne på tanken om omtelling.

– Det siste mandatet i kommunestyret vinnes alltid med en eller annen margin, konstaterer han.

Ap-ordføreren styrer i dag bygda med støtte fra Sp og SV.

Slengere avgjorde

Også i Gjerdrum er det små marginer på det siste mandatet, som gikk til SVs Britt Fossumstuen takket være 75 slengere fra andre partier.

Nærmest til å vinne det siste mandatet var Frp, og kun fire stemmer skilte.