Karakterer og disiplin i skolen

BEDRE SKOLE: Hvis Høyre får regjeringsmakt, er den viktigste oppgaven   å styrke den norske skolen, sier Sonja Sjøli og André Oktay Dahl.  FOTO: ROAR GRØNSTAD

BEDRE SKOLE: Hvis Høyre får regjeringsmakt, er den viktigste oppgaven å styrke den norske skolen, sier Sonja Sjøli og André Oktay Dahl. FOTO: ROAR GRØNSTAD

Artikkelen er over 8 år gammel

Flere lærere og bedre lærere, og mer disiplin. Det er Høyres viktigste budskap for å styrke skolen. Og så må velgerne bestemme seg for om de vil ha ny regjering.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Høyre er det siste partiet ut i Romerikes Blads partipresentasjon. Akershus Høyres andre- og fjerdekandidat, Sonja Sjøli og André Oktay Dahl, svarer på spørsmål om partiets viktigste saker i valgkampen.

Bedre skole er Høyres aller viktigste sak. Men først må partiet vinne tilbake regjeringsmakt ved valget om få dager.

Garantier

– Høyre er det eneste partiet som garanterer at borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering. Hvis borgerlige velgere vil ha en borgerlig regjering, må de stemme Høyre. De har bare ett valg. Vi stiller ingen ultimatum til noen, og vi kan samarbeide med alle.

– Men velgerne vet ikke hvilke regjering de får ved å stemme Høyre?

– Velgerne ser nå at Frp forsøker å tilpasse seg et mulig regjeringssamarbeid ved å moderere egen politikk. Velgerne vet også at de får mer Høyre-politikk ved å stemme Høyre. I en valgkamp har alle behov for å markere sine standpunkter, sier Sjøli og Dahl.

Hva mener du om politikken til Høyre?

Kompetansepott

– Hva er galt i norsk skole?

– Det er mye bra med norsk skole. Men når en av fem elever ikke kan skrive, lese og regne ordentlig, er det et stort problem. Det er også et stort problem at flere mobbes i skolen og at mange dropper ut av videregående. De elevene som ikke kommer gjennom skolen med gode lese-, skrive og regneferdigheter, har ikke en sjanse i det samfunnet de møter etter endt skolegang. Skolen må bygge mennesker, ikke bryte dem ned, sier Dahl og legger til:

– Flere gode lærere gjennom etter- og videreutdanning, bedre lønn samt kompetent skoleledelse er det viktigste for å få det til.

Høyre har blant annet foreslått å bevilge tre milliarder kroner til en kompetansepott til lærerne.

Partiet vil gjøre noe med disiplinproblemene, gjenreise lærernes autoritet, gi foreldre rett til å vite hvor god skolen til deres barn er og innføre karakterer fra femte klasse.

Premiere elever

– Blir norsk skole bedre av å dyrke de flinkeste elevene?

– Det er skapt et inntrykk av at Høyre bare vil hjelpe de flinkeste. Det er helt feil. Høyre vil hjelpe alle, få det beste ut av alle, ta hver enkelt elev på alvor. Alle elever kan lykkes hvis man ser den enkelte og får det beste ut av alle. At alle elever behandles likt, er urettferdig for dem som vil gjøre noe ekstra, sier Dahl.

– Premiering av elever på en pedagogisk riktig måte bidrar til økt motivasjon, forsetter han.

Er Høyre viktig for Norge? Si din mening!

Helsekøer

Høyre har gjennom deler av valgkampen forsøkt å vise at helsekøene har vokst med 50.000 etter at de rødgrønne tok over makta i 2005.

– I dag står 250.000 mennesker i helsekø. Hver eneste dag brytes pasientrettigheter. For å kunne behandle flere pasienter, må vi ta i bruk flere private og ideelle institusjoner der det er ledig kapasitet, som for eksempel Feiringklinikken, på statens regning. Stensby sykehus må utvikles til å bli et nærsykehus for Øvre Romerike, blant annet for å ta imot pasienter som skrives ut fra Ahus. Stensby kan få en hospice-funksjon og en forsterket legevakt. Vi må styrke ordningen med å få folk raskere tilbake i jobb. Sykmeldte koster samfunnet 33 milliarder kroner i år. Det er fryktelig dyrt å la folk stå i helsekø, sier Sonja Sjøli.

– Vil Høyre garantere at det ikke er køer i Helse-Norge hvis dere kommer i regjering?

– Det vil alltid finnes helsekøer fordi utviklingen innen medisinen går så fort. Men vi skal fjerne de uverdige helsekøene, som blant andre inkluderer psykisk syke og rusavhengige. Og vi skal fjerne køen for dem som har ventet i flere måneder, sier Sjøli.

Høyre vil også fjerne de regionale helseforetakene.

– De har blitt byråkratiske pengesluk, sier Sonja Sjøli.

Artikkeltags