Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinepass er på vei, men hva blir effektene?

Leserinnlegg

Vaksinepass er nok et effektivt middel for å forhindre spredning av virus, men kan det være mer skadelig enn nyttig?

Mange av oss kjenner det såkalte «Yellow Card» fra WHO som fungerer som et vaksinebevis spesielt for de som skal til land med stor smitte av andre sykdommer. Flere nye løsninger er på vei, og vedtak om bruk av et slags vaksinekort er allerede vedtatt i Danmark og Sverige. Også EU forsøker nå å få til et internasjonalt samarbeid med å utarbeide et felles såkalt vaksinepass.

Det gunstige ved å ha et felles vaksinepass er spesielt viktig i de områdene og land som blir blokkert for innreise. Innenfor helsesektoren ville et slikt pass skape trygghet både for helsearbeidere og pasienter. Også i områder med mange mennesker samlet ville det skapes trygghet. Store kostnader og begrensning av turisme, arbeidspendling og nødvendig utveksling på internasjonalt nivå berører også verdensøkonomien, også her hjemme på berget. Et pass som dette ville lette på en del umiddelbare effekter som importsmitte, karantene, osv. og åpne Norge raskere.

Todelt system.

MEN, ville et slikt bevis skape et slags todelt system ... de som ikke kan få/eller vil ta vaksinen og de som har fått den? Vi må ikke bli blind for nye regler som bryter med folkeretten og ødelegger den frihet med fri bevegelse vi har kjempet frem med demokratiske midler gjennom mange år. Den friheten som vi har oppnådd over tid skal ikke ødelegges med et lite pennestrøk fra usikre og bekymrede styresmakter.

Ett skrekkeksempel er Kinas smittesporingssystem som innebærer et nesten total overvåkning med apper og mobiler som verktøy.

Nei, la oss få et velfundert og riktig system for et vaksinepass vi alle kan gå for. Vi må være på vakt å ikke bli satt under nye jerngrep som kan fritt benyttes under andre forhold enn pandemien og skape en negativ effekt ingen på sikt er tjent med.

Dan-Viggo Bergtun, president i World Veterans Federation, Lillestrøm

Kommentarer til denne saken