Gå til sidens hovedinnhold

– Det var små marginer, men akkurat tilstrekkelig til å unngå det verste. Folk skal være glade for at lavtrykket gikk lenger vest

Artikkelen er over 2 år gammel

Østlandet slapp nokså billig unna ekstremværet i natt: – Sannsynligheten var ganske stor for at dette skulle treffe området, sier meteorologen.

– Vi skal være glad for at lavtrykket gikk litt lenger vest enn antatt. Vi fikk ikke fullt så kraftige kastevinder innover Oslo og Akershus-området, men de fikk til fulle føle kreftene på Sørlandet og Rogaland. Det er målt middelvind i orkanstyrke på Eigerøya i Rogaland, sier Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt til RB lørdag.

Meteorologisk institutt hevet fredag formiddag farenivået fra oransje til rødt for vindkastene som var ventet inn over Østlandet fredag. Rødt er nivået for ekstremvær der det er fare for store ødeleggelser og reell fare for at liv går tapt.

Fryktet kastevinder

I Oslo og Akershus var det store variasjoner i vindstyrken. I Aurskog ble det på et tidspunkt målt 18,8 meter per sekund, mot 43,1 meter per sekund på Eigerøya.

– Det er kastevindene som var mest bekymringsfulle for Østlandet, men vi har ikke fått de inn fordi lavtrykket gikk lenger vest. Hadde det kommet lenger øst hadde det ikke vært så veldig hyggelig. Sannsynligheten var ganske stor for at dette skulle treffe området.

– Så det var små marginer?

– Det var små marginer, men akkurat tilstrekkelig til å unngå det verste i Akershus, Østfold, Vestfold og Oslo. Lavtrykket ble fulgt veldig nøye og folk skal glad være glad for at dette lavtrykket gikk lenger vest. Vi sendte ut et farevarsel utifra prognosene. Prognosene indikerte at lavtrykket skulle komme rett over hovedstaden. Ufra varselet ble varselet ble folk oppfordret til å kanskje holde seg inne.

Les også

Biblioteket invadert av skjeggkre: – Vi anbefaler å bla fort gjennom boka og riste den litt før man tar den med seg hjem

 

Nedgraderingen av ekstremvarselet ble først sendt klokka fire i natt.

– Lavtrykket intensifiserte seg i Nordsjøen, derfor fikk man et reelt uvær av det, men det kom såpass langt vest. Det kommer ikke et nytt lavtrykk av denne dimensjonen de neste dagene slik jeg kan se.

Stille hos brannvesenet

Både politi og brannvesen har opplevd en forholdsvis rolig natt.

– På værfronten har det vært veldig stille. Litt tidligere i går kveld så hadde vi en del trær og slikt som falt ned, knekte og litt forskjellig. Det har vært lite å gjøre for oss, sier Frode Johannessen i Øst 110-sentralen.

Han utelukker ikke at det kan bli mer utover når det lysner litt.

– At det da vil bli noen som får seg en overraskelse, sier han.

Les også

Har vært familieeid siden 1990 – nå selges det for 50 millioner: – Ikke ofte man ser det her

Kommentarer til denne saken