LSK har siden 2011 solgt fire nigerianske spillere for 52,4 millioner kroner.

Totalt har Åråsen-klubben hatt 11 spillere fra Nigeria.

Ti av dem har fått kamper for LSK. Romanus Orjinta som var den første nigerianeren i LSK tilbake i 2004, kom aldri på banen i obligatorisk kamp for førstelaget.

To andre som aldri slo spesielt til, var Paul Obiefule og Effiom Otu Bassey. Obiefule var på utlån en halv sesong i 2011, mens Bassey reiste hjem etter en halv sesong. Også det i 2011.

Flere suksesshistorier

Utover dette har LSK hatt suksess med sin nigerianske spillerimport.

Edwin Eziyodawe var viktig for klubben da plassen ble reddet i 2009, men fikk senere en kneskade som gjorde at han aldri ble noe salgsobjekt.

På samme tid var Nosa Igiebor og Anthony Ujah på Åråsen. De leverte begge store ting sportslig, og overgangene til henholdsvis Hapoel Tel Aviv og FSV Mainz 05 ga LSK rundt 30 millioner kroner i overgangssum.

Av økonomiske årsaker tok det litt tid før neste generasjon kom til LSK fra Nigeria.

Fred Friday og Bonke Innocent kom til LSK i 2013 og 2014. Etter rundt tre år på Romerike ble de solgt for henholdsvis 14 millioner og 8,4 millioner.

Hassane Dosso og Moryké Fofana, begge fra Elfenbenskysten, er også blitt hentet til LSK i den samme perioden. Fofana slo til og ble solgt til franske Lorient for 3,5 millioner kroner. Dosso endte opp i andre norske klubber.

Ser etter nye diamanter

Ifenanyi Mathew kom inn Åråsen-porten samme sommer som Friday dro ut. Midtbanespilleren er fortsatt i klubben, og i fjor ble han kåret til årets spiller på RBs LSK-børs.

Både Charles Ezeh og Ebiye Moses ble signert sommeren 2017, men det mest sannsynlige er at Mathew blir den neste Nigeria-eksporten fra LSK.

For LSK er det en bevisst forretningstrategi å utvikle nigerianske talenter og selge dem videre med god fortjeneste.

I vinter har flere nye prøvespillere fra Nigeria vært med klubben. Jerome Philip (spiss) og Onyemaechi Bruno (midtbanespiller) har vist seg fram. De ble ikke signert før de reiste hjem til Nigeria, men kan likevel bli LSK-spillere en gang i framtida.

NIGERIA-SUKSESS: I februar var fem nigerianske spillere med LSK til Marbella. Tre spillere med kontrakt og to prøvespillere. Ifeanyi mathew (i midten) er den med lengst fartstid i LSK. Charles Ezeh (nr. to fra venstre) og Ebiye Moses (nr. to fra høyre) kom begge sommeren 2017. Onyemaechi Bruno (t.v.) og Jerome Philip har vist seg fram på LSK-treningene i vinter, men har foreløpig ikke fått kontrakt.
NIGERIA-SUKSESS: I februar var fem nigerianske spillere med LSK til Marbella. Tre spillere med kontrakt og to prøvespillere. Ifeanyi mathew (i midten) er den med lengst fartstid i LSK. Charles Ezeh (nr. to fra venstre) og Ebiye Moses (nr. to fra høyre) kom begge sommeren 2017. Onyemaechi Bruno (t.v.) og Jerome Philip har vist seg fram på LSK-treningene i vinter, men har foreløpig ikke fått kontrakt. (FOTO: )

– Begge ga et positivt inntrykk mens de var her. Men det ble ikke snakk om signering i denne omgang. Vi ønsker å ha litt is i magen. Nå har vi sett dem, og vi vet mer om dem både som spillere og personer. Skulle det eventuelt bli et salg i sommer, så kan de være aktuelle. Det kan godt hende at andre vil komme på prøvespill også, sier sportssjef Simon Mesfin.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

LSKs 11 nigerianske spillere:

(året de kom til klubben i parentes)

Romanus Orjinta (2004)

Fikk ingen kamper for LSK ble deretter løst fra kontrakten

Edwin Eziyodawe (2009)

(42 seriekamper - 7 mål - pådro seg kneskade og kontrakten ble ikke forlenget da den gikk ut etter 2011-sesongen)

Nosa Igiebor (2009)

(67 seriekamper - 13 mål - solgt til Hapoel Tel Aviv for 7 mill. kroner i august 2011)

Anthony Ujah (2010)

(36 seriekamper - 27 mål - solgt til FSV Mainz 05 for 23 mill. kroner i juni 2011)

Paul Obiefule (2011)

(6 seriekamper - 0 mål - på lån fra Hønefoss)

Effiom Otu Bassey (2011)

(3 seriekamper - 0 mål - tilbake til Nigeria etter en halv sesong)

Fred Friday (2013)

(59 seriekamper - 22 mål - solgt til AZ Alkmaar for 14 mill. kroner i juli 2016)

Bonke Innocent (2015)

(54 seriekamper - 0 mål - solgt til Malmö FF for 8,4 mill. kroner i juli 2017)

Ifeanyi Mathew (2016)

(38 seriekamper - 5 mål)

Charles Chinedu Ezeh (2017)

(11 seriekamper - 0 mål)

Ebiye Moses (2017)

(8 seriekamper - 0 mål)

* LSK-spillerne Chigozie Udoji og Marco Tagbajumi har også nigeriansk bakgrunn, men de har pass fra henholdsvis Bulgaria og Italia.

Drømte om å bli keeper

I LSK vet de at nigerianske spillere ikke kommer til Åråsen for å bli der resten av livet. Talenter fra Nigeria ser på Norge som et fint steg på veien til en større liga som alle har en drøm om å komme til.

Ifeanyi Mathew (21) hadde også en drøm som liten. Da han spilte fotball på gata hjemme i Nigeria som barn, var drømmen å bli keeper. Planene er endret for den sentrale midtbanespilleren, men drømmen om et liv i en av de store ligaene lever.

På veien for å nå det målet, er tida i LSK helt avgjørende ifølge Mathew.

– Lillestrøm var et viktig og riktig steg for meg. I Norge spilles det fotball med mye høyere intensitet og raskere tempo. Noe helt annet enn den fotballen som spilles i Nigeria, sier Ifeanyi Mathew.

Han spilte på aldersbestemte landslag i Nigeria fra han var 17 år. Med U20-landslaget både vant han Afrikamesterskapet og deltok i VM i 2015.

Kan flytte til Norge

Likevel var han ikke i tvil da han fikk tilbud om å reise til Norge for å trene med LSK på sommeren i 2016.

– Jeg visste ikke så mye om verken Norge eller Lillestrøm da jeg kom. Men jeg kjente Bonke (Innocent) fra før. Han hjalp meg slik at jeg kunne vende raskt til norsk fotball. Bonke sa til meg at jeg ikke skulle bruke lang tid med ballen. Jeg gjorde som han sa, og det gikk bra, sier Mathew med et smil om munnen.

Etter han debuterte for LSK mot Odd på høsten i 2016, gikk det kort tid til han etablerte seg som et klart førstevalg.

I 2017 spilte han samtlige minutter både i serie og cup. På RB-børsen ble han kåret til årets spiller med god margin.

Også utenfor banen har overgangen fra Nigeria til Romerike gått fint.

– Jeg trives veldig godt. Det er godt å leve i Norge. Jeg utelukker ikke at jeg vil komme tilbake og bo i Norge når fotballkarrieren er over, sier Mathew.

Spania og England

At Åråsen er siste stopp i karrieren er ikke like sannsynlig.

Midtbanespilleren har som alle andre afrikanske spillere som kommer til LSK, ambisjoner om å komme seg videre.

– Målet er å spille for en større klubb. Spania og England er to land jeg drømmer om å spille i, men jeg vet at jeg trolig må innom en annen klubb om jeg skal ta det steget, sier 21-åringen som har Barcelona og Tottenham som sine favorittklubber i de to landene han drømmer om å spille i.

Tenker ikke på overgang

Mathew er den av LSKs nigerianske spillere som har vært lengst på Åråsen, og kanskje blir han den neste eksporten fra LSK til utlandet.

Det er uansett ikke noe Mathew tenker mye på nå i forberedelsene til ny sesong.

– Det kommer om jeg spiller bra nok. Hvis jeg får vite for mye om det som skjer, så vil det forstyrre meg. Jeg ønsker å jobbe hardt og spille godt for LSK, og jeg tenker ikke så langt framover. Vi har et enda bedre lag enn vi hadde i fjor, så jeg gleder meg til å komme i gang med sesongen.

Droppet keeperdrøm

Mathew er en kreativ midtbanespiller. Men hadde han fulgt sin opprinnelige guttedrøm fra tida da han spilte gatefotball i hjemlandet, kunne det endt annerledes.

– Da jeg var liten var drømmen å bli keeper. Jeg mente jeg var flink til å kaste meg.

Nigerianeren trengte ingen råd fra utenforstående for å endre den målsettingen.

Lenge før han ble plukket ut som et talent av et akademi nær hjemstedet Kano, hadde han funnet sin posisjon sentralt på midten.

– Jeg fant fort ut at det var sentral midtbanespiller jeg ville bli, sier han.

CUPFINALEN: Ifeanyi Mathew og trener Arne Erlandsen etter 3-2 seieren i cupfinalen i fotball mellom Lillestrøm og Sarpsborg 08 på Ullevaal Stadion i desember 2017.
CUPFINALEN: Ifeanyi Mathew og trener Arne Erlandsen etter 3-2 seieren i cupfinalen i fotball mellom Lillestrøm og Sarpsborg 08 på Ullevaal Stadion i desember 2017. (FOTO: )

Sterkt cupfinaleminne

Det var også  den sentrale midtbanesposisjonen han var den dominerende spilleren for LSK forrige sesong.

Året som endte på best mulig måte for LSK med cupgullet på Ullevaal i desember.

– Uansett hva som skjer i karrieren, vil det for alltid stå at jeg vant noe med Lillestrøm. Det er jeg stolt av, sier Mathew.

Cupfinalen gjorde også et enormt inntrykk på ham.

– Det er en dag jeg aldri kommer til å glemme. Jeg trodde ikke det skulle bli en slik atmosfære. På forhånd tenkte jeg at det ville bli vanlig kamp. Så kom vi ut der til fullsatt stadion. Jeg har aldri sett maken til våre supportere. Alt var fantastisk den dagen, minnes Mathew.

FAKTA

Ifeanyi Mathew

  • Født: 20. januar 1997
  • Posisjon: Midtbane
  • Nasjon: Nigeria
  • Klubb: Kom fra Nigeria til LSK sommeren 2016.
  • Kamper for LSK: 38 seriekamper/5 mål 7 cupkamper/ 0 mål