(Romerikes Blad)

Midt blant høyhusbebyggelsen i Storgata i Lillestrøm har det dukket opp et friskt pust. Den libanesiske restaurant-nykommeren Feniqia åpnet så sent som mandag denne uka, og Camilla og Henrik kunne nesten ikke vente med å ta turen for å lufte smaksløkene.

– Velkommen!, utbryter en smilende og imøtekommende servitør da vi åpner dørene til den splitter nye restauranten. Libanesisk musikk strømmer ut av høyttalerne og setter stemningen. Matlukta gir Henrik vann i munnen, og når vi setter oss for å studere menyen kommer den blide servitøren raskt tilbake for å forklare konseptet og hva som skjuler seg bak de libanesiske matrett-navnene.

– Jeg må ha en øl, konstaterer Camilla mens øynene løper løpsk i de fristende ingrediensene på menyen.

– Hva med Beirut beer?, foreslår servitøren og Camilla lar seg selvsagt lokke.

Førstesiden av menyen består av såkalte meze, som er tradisjonelle, libanesiske forretter, en form for tapas om man vil.

Feniqia

  • Ligger i Gjerdrumsgata 23 i Lillestrøm
  • Atmosfære: Lokalet framstår litt kaldt og sterilt. Utsikten mot forfalne Fagerborg og blokk-konstruksjonene i Storgata er et lite flatterende syn om dagen, så man kunne med fordel forsøkt å gjøre restauranten lunere, kanskje kun ved hjelp av noen tunge velurgardiner og levende lys.
  • Meny: Består av mange varme og kalde meze (libanesiske forretter), samt fem grillretter, tre risretter og tre desserter. Mange vegetar- og veganalternativer.
  • Mat: Godt tilberedt mat med nye og spennende smaker. Bærer preg av at gode og skikkelig råvarer er brukt. Rause porsjoner.
  • Pris: 1.000 kroner for et fullverdig måltid med både vin, øl, fem forretter, to hovedretter og dessert på deling er absolutt innafor.
  • I totalvurderingen er det lagt mest vekt på mat og service.

Camilla og Henrik bestemmer seg for å gå for fem meze på deling. Forrettene som frister restaurantvennene mest denne dagen er hommus Tahini (kikertpuré), tabboule (hakket persille med tomater, løk, bulgur og sitron), kebbe Trabolsiyeh (oksekjøttdeig, burgul, pinjenøtter og libanesisk krydder), Raqaqat jibne (friterte mozzarella-ruller med persille), samt Sambosik som er innbakt marinert kjøttdeig med løk og krydder. Camilla ber om et glass hvitt som følge, og får beskjed om at den libanesiske vinen kun selges på flaske, men at en italiener også vil harmonere med det som skal komme.

LITT KALDT: Området rundt Feniqia i Gjerdrumsgata i Lillestrøm gjennomgår for tiden en rivende utvikling, og utsikten er ikke flatterende. Dermed kan lokalet virke litt kaldt.
LITT KALDT: Området rundt Feniqia i Gjerdrumsgata i Lillestrøm gjennomgår for tiden en rivende utvikling, og utsikten er ikke flatterende. Dermed kan lokalet virke litt kaldt.(FOTO: )

Samtidig med nevnte matsymfoni, bestiller Camilla og Henrik attpåtil hovedretter i ren ekstase. Sahn mashavie mshakkal til Henrik, en mixed grilled-tallerken med kylling, oksekjøtt og shis kofta med grillede grønnsaker, og den mer «beskjedne» shish tawook som består av grillet, marinert kylling, grillede grønnsaker og crème toumn, som er en libanesisk hvitløksaus, til Camilla.

Meze ankommer i passelig tid og Camilla og Henrik nærmest smatter seg gjennom hver eneste rett.

EN VINNER: Hummusen på Feniqia er den beste Camilla noen gang har smakt.FOTO: CAMILLA
EN VINNER: Hummusen på Feniqia er den beste Camilla noen gang har smakt.FOTO: CAMILLA

– Dette må være den beste hummusen jeg noen gang har smakt, utbryter Camilla og drar det varme, ferske pitabrødet langs skålkanten uten blygsel, for at ikke en eneste dråpe av vidunderpureen skal gå til spille.

Problemet for restaurantvennene denne kvelden er at alle rettene er så gode at vi ikke klarer stoppe. Vi glemmer et øyeblikk at to rause hovedretter gjenstår.

– Vi hadde nok klart oss med fire meze, kanskje tre, enes vennene.

ÅPENT: Gjestene har god innsikt til kjøkkenet fra restauranten. Her er libaneseren Hasse i god gang med dagens retter.
ÅPENT: Gjestene har god innsikt til kjøkkenet fra restauranten. Her er libaneseren Hasse i god gang med dagens retter.(FOTO: )

Hovmesteren er korrekt antrukket i grå, elegant dress og kommer innom og småprater. Han er selv fra Libanon og forteller at også han har gått på matsmeller, i form av å spise for mye, når tradisjonsrettene settes på bordet. Han ler og nikker gjenkjennende når vi slår oss på magene.

Grilltallerkenene ankommer, og mørheten på de ulike kjøttypene er virkelig slående. Den libanesiske hvitløksausen, crème toumn, nærmest smelter på tunga og sjalottløken som er helbakt i ovn sklir ut av skallet og tilfører en herlig søtlig smak til kjøttet, pommes fritesen og de andre grønnsakene. Vi er stappmette halvveis, men klarer ikke gi oss. For et måltid!

GÅR IKKE HERFRA SULTNE: Grillrettene er rause og kjøttet er herlig mørt. Den libanesiske hvitløkssausen er til å dø for.FOTO: CAMILLA
GÅR IKKE HERFRA SULTNE: Grillrettene er rause og kjøttet er herlig mørt. Den libanesiske hvitløkssausen er til å dø for.FOTO: CAMILLA

– Vi er nødt til å presse inn en dessert, nærmest stønner Camilla.

– Greit, men det må bli på deling, svarer Henrik.

Restauranten tilbyr tre desserter, og libanesisk panna cotta vinner søtkampen. Den ankommer raskt i en liten, søt krukke med to teskjeer.

De stappmette tar hver sin munnfull, og utbryter nærmest i kor; pokker, nå røyk sekser'n!

Hvorfor? Panna cottaen er dekket av en slags sirup som smaker rose, noe som verken Camilla eller Henrik er spesielt glad i. Men når vi kommer lenger ned i puddingen, gir den oss absolutt ingenting. Den kan umulig være lagd på fløte, for den smaker nærmest, ja hva skal man si; tjukt vann?

Dette, samtidig med småting som at feil mineralvann blir satt på bordet, at kaffemaskinen ikke virker så Camilla må nøye seg med traktekaffe framfor sin foretrukne espresso og faktumet at lokalet framstår litt kaldt og sterilt i snøføyka, gjør at toppkarakteren ryker. Men bortsett fra det nevnte; folkens, se til Gjerdrumsgata 23.

Blir det uteservering her til sommeren, og man kan nyte en Beirut beer, verdens beste hommus og Romerikes kanskje møreste kjøtt mens man ser mot den nye byen.

Ja, da kan nok livet knapt bli bedre.