Byggefirmaet Backe Romerike med samarbeidspartnere på Asper Hageby, ønsket å gi noe tilbake til lokalsamfunnet når de nå er i gang med oppføringen av 133 leiligheter på Asperjordet.

– Vi mener dette er en veldig viktig satsing i lokalsamfunnet for å aktivisere barn og ungdom som er interesserte i gaming. Derfor ønsker vi å støtte deres E-sport-satsing med 90.000 kroner, sier administrerende direktør i Backe Romerike Torgeir Grønsberg.

– Utrolig viktig for lokalsamfunnet

Daglig leder i Kløfta Idrettslag Steffen Nystrøm er takknemlig for støtten fra byggefirmaene.

– Det er jo kjempe bra for Kløfta IL, og ikke minst for E-sport avdelingen og den satsingen vi kan gjøre for dem. I motsetning til andre idrettslag i regionen, er vi det første idrettslaget i Ullensaker som kan tilby E-sport som en egen gren. Det er flere plasser i landet som har egne E-sport avdelinger og satsinger som har gjort at vi ville få til det samme for Kløfta IL. Det hadde vi ikke fått til uten slike støtteordninger, sier Nystrøm.


Kløfta E-sport er en rykende fersk gruppe under paraplyen til Kløfta IL. Nystrøm mener det dette er et viktig tilbud.

– Her er det ikke alle som driver med «A4» idretter som fotball og håndball, men er interesserte i data. Dataspill er veldig sosialt, utover det mange tror. Vi ser på det som naturlig at dette er noe vi i Kløfta IL kan tilby eksisterende og nye medlemmer.

Grønsberg sier seg enig med Nystrøm og legger til;

– Jeg tror det er utrolig viktig at lokalsamfunnet har et tilbud for de som faller utenfor det idrettslagene vanligvis tilbyr. Det gir ungdom et nettverk og noe å gå til, i stedet for å ikke ha noe tilbud. Det tror jeg har mye å si for disse ungdommene.

Tilbakemeldingen fra ungdommene har ifølge Nystrøm vært utelukkende positiv.

– Her i idrettslaget har vi investert i utstyr som gjør at de uten datamaskin eller Playstation, kan komme og bruke det hos oss. Mange som også har utstyr hjemme, velger å komme hit for å spille sammen med venner og venninner på klubbhuset. Da sitter man i det samme rommet, i stedet for å kommunisere over chat eller gjennom hodetelefoner.

En inngang til andre sporter

E-sport satsingen begynte i 2020, rett før korona slo ut for fullt.

– Her må vi kunne få til noe for de som ikke er i organisert idrett, – slik som fotball, håndball og basket. E-sport og dataspill er stort i verden generelt. Det ser vi bare nå i idrettslaget og rundt ellers i Norge, sier Nystrøm og nevner spillene Fifa, Fortnite og Minecraft som eksempler.


Nystrøm legger også merke til at de som kommer for E-sport, ender oftest opp med å prøve andre idretter også.

– Vi ser også at flere som kommer hit gjennom sin interesse for gaming, prøver ut andre sporter etter hvert. De ser at det kanskje ikke er så dumt å prøve ut andre ting også, og da går det på ungdommens premisser. Da er det ingen som presser en spesifikk sport på dem, og de får muligheten til å prøve ut ting på egen hånd.

Stor suksess

Ifølge Nystrøm har E-sport avdelingen hatt stor suksess og mange benytter seg av tilbudet.

– Når de ser at det er flere på deres alder som deltar, er det enklere å få venner, danne nettverk og prøve ut andre sporter. Dette synes vi i Kløfta IL er veldig viktig.

I uke 28 og 31 har Kløfta IL samarbeidet med Ullensaker kommune for å holde åpent for E-sport aktiviteter i sommerferien.

– Vi føler oss stolte og privilegerte på Kløfta IL som har fått til dette. Vi er også svært takknemlig for samarbeidspartnere som velger å investere i idrettslaget.

Nystrøm forteller at pengestøtten vil sikre drift, oppdateringer og lisenser av spill.

– Målet er å forvalte pengene på best mulig måte, slik at barna som kommer inn får det beste tilbudet, uavhengig av hvor man kommer fra eller hva man har, avslutter klubbens daglig leder.