Gå til sidens hovedinnhold

Trump ny president i USA – Clinton-tilhengere sjokkerte

Artikkelen er over 5 år gammel

Donald Trump gjorde alle spådommer til skamme og blir USAs neste president.

En rekke internasjonale aviser, nyhetsbyråer og TV-kanaler erklærte mellom klokka 07.30 og 07.45 onsdag morgen norsk tid at Donald Trump har vunnet valget og dermed blir USAs neste president.

Trump ble utropt etter at han sikret seg delstaten Pennsylvania.

Dermed ligger han an til å ha sikret seg 274 valgmannsstemmer. Det trengs 270 for flertall.

Fox News melder at Republikanernes leder Paul Ryan i Representantenes hus har gratulert Trump med seieren.

SAKEN OPPDATERES!

Republikanernes presidentkandidat vant overraskende i flere av de største vippestatene, blant dem Florida og North Carolina.

Både meningsmålere og eksperter ble tatt på senga da resultatene tikket inn fra stadig flere delstater, og finansmarkedene, dollaren og oljeprisen falt kraftig.

Rundt klokka 6.30 onsdag viste prognosene at Trump hadde vunnet 254 valgmenn og manglet bare 16 på å bli president. Hillary Clinton hadde 215.

– Trump gjør det overraskende godt i vippestatene, konstaterer Washington Post, som gjennom valgkampen har spådd klar seier til Clinton.

TATT I NATT: Kjørte med pistol – to personer pågrepet (RB+)

– Trump har størst sjanse

New York Times gir i sin løpende analyse av resultatene Trump hele 95 prosent sjanse for å vinne. Over 105 millioner stemmer er talt opp.

Den kjente statistikeren Nate Silver har justert ned vinnersjansene for Hillary Clinton time for time gjennom natten, og hans statistikk er snudd helt på hodet.

Ved 6.30-tiden onsdag morgen meldte han at det er 79 prosent sjanse for at Trump vil vinne. Noen timer tidligere var det tallet tilsvarende i Clintons favør.

LES OGSÅ: Politiet har advart – likevel ble det storfangst 

Flest til Trump

Hillary Clinton har vunnet i 18 delstater og blant annet slått Donald Trump på hans hjemmebane i New York, som har 29 valgmenn, ifølge CNNs prognose.

Clinton har også vunnet andre store stater som Illinois med 20 valgmenn, New Jersey med 14 og USAs største stat California med 55 valgmenn.

I tillegg seirer hun i delstater som Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Connecticut, Virginia, Colorado, New Mexico, Oregon, Washington, Hawaii og hovedstadsområdet Washington D.C.

Les også

Nå tennes snart lyset i Flammen

 

Trump tok Texas

Med Florida og North Carolina, som har 29 og 15 valgmenn, er Trump utropt til vinner i 24 delstater. Blant dem er også Texas som har hele 38 valgmenn, samt delstater som Oklahoma, Tennessee og Mississippi.

Han har også sikret seg Clintons hjemstat Arkansas, samt delstater som Georgia, South Carolina, Alabama, Kansas, Nebraska, Wyoming, Montana, North Dakota, South Dakota, Utah og Louisiana.

Trump leder også opptellingen i viktige vippestater som Michigan, Pennsylvania og Arizona, mens det var usedvanlig jevnt løp i lille New Hampshire.

Les også

Nå er det klart: Kjeller flyplass legges ned

 

Clinton-tilhengere sjokkerte over valgresultatet

Hillary Clinton-tilhengere på vei ut fra Clintons valgvake i New York er sjokkert over at Donald Trump ser ut til å gå av med seieren.

– Jeg er skuffet. Jeg håper fortsatt det kan snu, men jeg er skuffet. Jeg har bodd i utkantstrøk, og jeg kjenner mange der. Jeg hadde større tiltro til at de ville gjort det riktige. I det minste at de ikke hadde følt slik de gjør om så mange saker – som ikke stemmer med hvordan verden fungerer, sier Tiffany Knight til NTB.

NTB møter med henne på vei ut fra Clintons valgvake i New York like etter midnatt lokal tid.

– Hvis Trump vinner, tror jeg ikke det blir bra. Jeg tror det blir feiring i enkelte områder, men jeg er fortsatt sjokkert over at det går den veien det går. Men det ser ut som Clinton får flest enkeltstemmer, så det viser at mesteparten av landet ikke mener at denne mannen bør være president, sier Knight om Trump.

Også Clinton-tilhenger Beth Nelson Smayda er sjokkert over valgresultatet.

– Jeg ønsker å tro at det fortsatt er håp, ettersom jeg ikke kan tenke på alternativet, sier Smayda til NTB på vei ut fra Clinton-valgvaken.

– Jeg har to unge døtre. Å tenke på at de må lytte til Trump i fire år, og måten han ser på kvinners rolle i samfunnet, er rett og slett skremmende, sier Smayda.

Les også

Nå må festivalsjefen i vannet!

 

Valgresultatet overrasker USA-ekspertene

Norske USA-eksperter er like overrasket som alle andre over at Donald Trump gjør det så bra i presidentvalget.

– Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen, til NTB.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

– Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sier Snoen.

Meningsmålerne og tallknuserne spådde nesten unisont klar seier til demokraten Hillary Clinton, men den hang onsdag morgen i en syltynn tråd.

Frustrasjon

Uansett hvem som overtar som president i USA, så blir den aller største utfordringen å lappe sammen landet slik at det blir mulig å fatte riktige beslutninger, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Han er like overrasket som alle andre over Trumps suksess og mener valget er et uttrykk over hvor frustrerte mange amerikanere er.

– Ikke bare de som sliter økonomisk, for mange er også frustrerte over den politiske stillstanden i Washington og ønsker at noen skal komme utenfra og få systemet til å fungere igjen, sier Melby til NTB.

 

Hemmeligheten

Trumps ukorrekte måte å opptre og uttrykke seg på er trolig noe av hemmeligheten bak oppslutningen om ham, mener han.

– Trump er en så utradisjonell kandidat at han drar stemmer i valgkretser som demokratene vanligvis har dominert. Det er åpenbart et veldig sterkt folkelig opprør mot den amerikanske eliten og det kommer særlig til uttrykk utover landsbygda, der republikanerne står sterkt, sier Melby.

– USA er et land i folkelig opprør mot eliten. Det var et polarisert land alt før valgkampen startet, og valgkampen har vært den styggeste i nyere tid, sier forskeren.

Bitterhet

– Jeg har fulgt amerikanske presidentvalgkamper i minst 50 år og har aldri opplevd maken til tone og bitterhet og personangrep. Det har blitt en uhyre giftig atmosfære, mener Melby.

– Det snakkes mye USAs utenrikspolitiske utfordringer, om Kina, Russland og Midtøsten, men den største utfordringen og den største trusselen mot USAs maktposisjon, det er amerikanerne selv og deres interne krangel. (©NTB)

 

Kommentarer til denne saken