Gå til sidens hovedinnhold

Unge menns bruk av potensmiddel eksploderer

Artikkelen er over 2 år gammel

Dobbelt så mange menn under 30 år fikk resept på potensmiddel enn for åtte år siden. – Alarmerende.

(Nettavisen): Hele 3315 menn under 30 gikk til anskaffelse av reseptbelagt potensmiddel i 2018, ifølge NRK.

- Dette er et alarmerende høyt tall, sier assisterende daglig leder ved klinikken Sex og Samfunn, Tore Holte Follestad til NRK.

Potensmiddel, som for eksempel Viagra, skal hovedsaklig hjelpe menn med ereksjonssvikt, men problemet kan også ofte skyldes prestasjonsangst eller være et resultat av stress.

I de siste tilfellene mener Follestad man ikke trenger medisiner, men heller noen å snakke med for å løse problemet.

- Alltid grunn til bekymring

Les også

Tenåringer sliter med ereksjonen og må til sexolog: – Når det nærmest har handlet om å konkurrere om å ligge med jenter, så blir presset for stort

 

En som derimot er glad for den store økningen i potensmiddel, er lederen for Norsk forening for almennmedisin, Petter Brelin.

Han sier det «alltid er grunn til å bekymring», men kanskje ikke for akkurat dette.

Høye krav, prestasjonsangst og bruk av anabole steroider, som kan gi potensporblemer, er Brelins teorier på økningen. Økt bevissthet om potensmiddel kan også være en årsak.

- Kan slå tilbake

Les også

– De opplever det som vanskelig når mamma eller pappa kliner med en ny partner

 

I en utbredt undersøkelse fra 2010, svarte to prosent av menn under 30 år at de hadde ereksjonsproblemer. Siden den gang har andelen menn mellom 15 og 29 år med potensmiddel-resept økt fra 0,9 prosent til 1,8 prosent. Det viser tall NRK har hentet fra Reseptregisteret.

- Jeg vil påstå at de aller fleste av disse ikke har somatiske eller fysiske plager som gjør at de ikke får ereksjon. Når du får ereksjon alene men ikke med partner, eller du våkner med morgenereksjon, trenger du ikke medisiner, sier Follestad.

Les også

Mange selger sex – få kunder blir tatt

 

Kommentarer til denne saken