Gå til sidens hovedinnhold

Unge klemmer mest – men bekymrer seg også mest for koronasmitte

Vi savner å klemme hverandre, særlig nå som høsten kommer.

Og noen av oss trosser rådene fra helsemyndighetene: Sist uke har tre av ti gitt en klem til noen andre enn dem man bor sammen med, ifølge en undersøkelse fra Norsk koronamonitor fra Opinion.

1.400 nordmenn har svart på spørsmål om de hadde gitt klem til noen utenfor husstanden. Det er de yngste som klemmer mest:

Mer enn annenhver spurte i alderen 16 til 24 år (56 prosent) oppgir dette, fulgt av 41 prosent i aldersgruppen 25 til 30 år. I den yngste gruppen oppgir dessuten to av tre at de savner mer kontakt med andre mennesker.

– De yngre er de som i størst grad klemmer og som savner menneskelig kontakt. Halvparten av de unge ga klemmer sist uke, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun understreker at denne aldersgruppen langt ifra fremstår som uansvarlig, til tross for klemmingen.

– Ingen bekymrer seg mer for å smitte andre enn de yngste, hvor sju av ti er bekymret for dette – og i dobbelt så stor grad som for å bli smittet selv, sier Clausen.

Totalt spurte Opinion ut 3.700 nordmenn om de savner mer kontakt med andre mennesker. Et flertall på 54 prosent svarte ja, mens hele 38 prosent ikke savnet dette.

Andelen som savner kontakt med andre mennesker, er 16 prosentpoeng høyere nå enn i juli, og 4 prosentpoeng høyere enn i juni. Det tror seniorrådgiveren skyldes at vi har mindre fri og dermed mindre sosial omgang.

– En åpenbar konsekvens av pandemien og tiltakene er at vi ikke omgås som før. Det er helsemessig nødvendig, men langt ifra naturlig for oss, sier Clausen, som også kan røpe at det finnes store regionale forskjeller.

Oslo-folk klemmer mest. Mer enn hver tredje Oslo-boer klemte noen utenfor husstanden sist uke. Minst klemming fant sted på Vestlandet.

Kommentarer til denne saken