– Jeg ville få mer kunnskap om ungdom via hverdagslivet deres, og rommet er jo veldig personlig. Derfor ønsket jeg å forske på ungdomsrom, sier førsteamanuensis Willy Aagre fra Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Han har siden 1998 forsket på ungdommer i alderen 15 og 16 år, og rommene deres.

Tre ulike rom

I begynnelsen av prosjektet var han skeptisk til om ungdom var villig til å vise fram rommet sitt, men det viste seg at det ikke ble noe problem. Han har forsket på 16 ungdomsrom, og gått mer i dybden på 12 av disse.

– Det var flest jenter som var villig til å vise fram ungdomsrommet sitt, forteller Aagre.

I sin forskning har han delt inn ungdomsrommene i tre ulike rom som han har kalt scener.

Det første rommet har han kalt "Ung til ung scenen".

– I dette rommet finner vi stort sett bare ting fra samtiden. Det er bare nye og populære ting som finnes i rommet, forklarer Aagre.

Det andre rommet har han kalt " den personhistoriske scenen", og det som kjennertegner dette rommet er historie som personen på rommet har opplevd i sitt liv.

– Her finner vi ofte ting som bilder fra personen var liten, møbler som besteforeldrene hadde og kanskje kosebamsen man hadde som liten, eller de første skoene personen gikk med, sier Aagre.

Innreder selv

I det siste rommet han beskriver er det litt mer voksent preg, og han har kalt det "På vei til voksen scenen". Her er kanskje personen som eier rommet inspirert av en eldre søster eller bror.

– På dette ungdomsrommet finner vi kanskje litt mer kunstbilder og ofte en cd-samling som skiller seg ut fra den standardsamlingen som alle i samme aldersgruppe hører på, forklarer forskeren.

Han understreker at ikke alle passer helt inn i en av kategoriene, og at det selvsagt kan være noen som passer til en blanding av disse tre scenene.

Det han også så da han forsket på ungdomsrom var at ungdom ofte vil innrede rommene sine selv. Ifølge han føler ungdommene ofte at rommet er privat, og mange ønsker ikke at foreldrene skal blande seg så mye inn i hvordan de skal ha det.

Plakater på veggen

– Når det gjelder kunst er det sjelden at ungdom i 15- 16 års alderen har kunst på veggen. Hvis de har det, er det aller oftest det aller mest kjente. Når ungdom begynner på videregående skole skifter de ofte litt stil, og flere ønsker kunstbilder på veggen, forklarer Aagre.

Hans forskning viser at de aller fleste ungdom har plakater på veggene, og det kan ofte si mye om hvilke hobbyer man har.

– Hvis man er interessert i sport har man gjerne sportsplakater, og er det musikk som er den store interessen er det ofte musikkplakater som ungdom velger å ha på veggen, sier han.

Rockerom

Da Tine Pettersen fikk beskjed om rommet hennes skulle vises fram til alle ungdommene på Romerike, innrømmer hun at fortet hun seg å rydde litt.

Hva slags type rom har du?

– Type rom? Det er litt vanskelig å si... Det er jo et lite rom, men det er veldig personlig, i alle fall, og jeg tror det har et litt gotisk preg over seg. Vi kan vel kanskje karakterisere det som et personlig og rocka rom.

Hva sier rommet om deg?

– Jeg tror det sier en del om meg selv, det har jo mange forskjellige elementer, men allikevel tror jeg det er litt annerledes. Det har jeg kanskje litt til felles med rommet mitt. Rommet mitt har vært sånn i fire år nå, og jeg kommer ikke til å gjøre om på det før vi flytter herfra om ikke så lenge. Det kan for så vidt godt hende jeg innreder det nye ganske likt.

Hva tenkte du da du innredet rommet?

– Det var vel i den perioden jeg var mest "rocka", så det ble vel litt prega av det, og gitaren min passer jo inn som en del av rommet. Jeg har også pynta opp med litt annerledes ting, blant annet en drage fra Ikea, som egentlig er for barnerom. Det med himmelsenga var egentlig bare en god idé jeg fikk underveis, men det viste seg at den funka bra som myggnetting i sommer!

Hvis du skulle få lyst til å prøve å kopiere Tines stil, er det fritt fram for alle og enhver;

– Det hadde jo vært litt kult hvis noen hadde herma etter rommet mitt etter å ha sett det i avisen.

Roterommet

Overalt på rommet til Håvard Sørbråten (16) fra Løvenstad ligger det klær og slenger. Ofte legger han klær i senga, og når han skal legge seg for kvelden kaster han det ned i "rotekroken".

– Før var det så rotete at jeg at jeg måtte gå hinderløype for å komme fram, jeg har skjerpet meg litt, men roter fortsatt veldig mye, sier Håvard.

Hva slags type rom har du?

– Det er vel et skikkelig roterom. Det er mye enklere å rote enn å rydde, og jeg kan ikke huske sist gang jeg ryddet her. Det er ikke så mange som bryr seg om rotet mitt egentlig, jeg gjør i hvert fall ikke det.

Hva sier rommet om deg?

– Jeg tror det noen ganger gjenspeiler hvordan jeg har det i hodet. Det hender det er litt virvar i hodet mitt, og slik er det jo på rommet mitt også. Jeg har vært rotete hele livet, og har forsøkt å skjerpe meg mange ganger. Likevel blir det like rotete igjen med en gang jeg prøver å rydde.

Hva tenker du om at rommet er så rotete?

– Jeg føler at rommet blir så tomt uten alt rotet, og jeg synes derfor det er litt koselig å ha både skittentøy og papirer rundt meg.

Selv om Håvard synes det er hyggelig at det er uryddig, gruer han seg ofte til å ta med folk hjem.

– De aller fleste vet hvordan jeg er, så det går stort sett greit. Det som er litt flaut er når folk som ikke har vært hos meg før kommer på besøk.

Hobbyrommet

Glenn Ryding (16) fra Blystadlia ønsker ikke å dekorere veggene på rommet sitt med plakater. Han spiller gitar i bandet "Bomull i øra", og har valgt å pynte rommet med seks gitarer i stedet.

Hva slags type rom har du?

– Jeg vil kalle det et hobbyrom. Den største interessen min er gitarer, og jeg har spilt dette instrumentet siden jeg var seks år gammel. Jeg husker at jeg fikk min aller første gitar fra bestemor til jul en gang.

Hva sier rommet ditt om deg?

– Rommet mitt beskriver hobbyene mine. På den ene siden av rommet har jeg mange gitarer, og på den andre siden har jeg mange biler. Jeg er også interessert i biler, og pleier å dra på "Gatebil" og på bilmesser. Når det gjelder gitarer så har jeg flere vanlige elgitarer, kassegitar og en halv akustisk. Det eneste jeg savner nå er en 12- strenger gitar, også noen jeg kan ha på veggen, da.

På veggen?

– Ja, det er min aller største drøm å få råd til å ha mange gitarer hengende på veggen. De trenger ikke være så bra å spille på, bare de ser kule ut.

Hva tenkte du da du innredet rommet ditt slik?

– Jeg ville vel bare vise fram de interessene som betyr noe for meg. Jeg er veldig stolt av rommet mitt, og synes det er bra å vise det fram til venner.

Selv om Glenn liker rommet sitt slik det er nå, skal han snart pusse det opp slik at det blir mer minimalistisk og svart-hvitt stil. Og gitarene får også være med i "det nye rommet".

– Jeg kommer til å interessere meg for gitarer helt til jeg eventuelt mister fingrene i en arbeidsulykke.

Tidsreiserom

Hvis du lurer på hvordan du kan oppsummere barne- og ungdomstiden din på noen få kvadratmeter med vegger og tak, så kan du kontakte Eivind. Han må i så måte være ekspert på området.

Hva slags type rom har du?

– Rommet mitt er vel noe helt spesielt. Det er på en måte en tidsreise gjennom mitt liv, for jeg har hengt opp alle mulige slags ting på veggene med jevne mellomrom som jeg ikke har tatt ned igjen. Hvis man skal karakterisere det, så må det vel bli som et rockete datanerdrom.

Hva sier rommet om deg?

– Det forteller jo veldig mye om alle mine opplevelser og interesser opp gjennom årene. Alt fra fotball og gitar, til skating og data. Det kommer nok til å være som dette fram til vi flytter. Det har tross alt vært sånn i 15 år, jeg har bare bytta ut en seng, fått inn en sofa og hengt opp alt mulig rart i taket og på veggene. Ellers er vel alt som det var.

Hva tenkte du da du innredet rommet ditt?

– Jeg har jo innredet det mest etter hvert da, men jeg har vel tenkt at jeg skulle henge mest mulig opp på veggene. Før syns jeg tapeten på rommet mitt var helt forferdelig, men i det siste har jeg innsett at den er så rar at det er kult.

Eivind trenger for øvrig hjelp til å organisere litt på rommet sitt, og ber derfor om hjelp gjennom Zoom:

– Jeg trenger en svært billig hushjelp. Og da mener jeg veldig billig altså, og helst gjerne en antikvar.