Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommer er bedre forbilder enn sine opphav

Leserinnlegg

For en del år siden anskaffet jeg meg en 20-liters murerbøtte og en søppelklype. Siden da har jeg rutinemessig gått tur med utstyret i nabolaget og sanket avfall fra veier og fortau. For en uke siden samlet jeg avfall fra rundkjøringen ved Bråtebrua t.o.m. Bråtejordet barnehage. Det var min første tur på denne strekningen siden i november. Det som slo meg var at det var relativt lite avfall opp til barnehagen. På parkeringsplassen og plenen mellom barnehagebygget og Bråteveien var det til gjengjeld store mengder avfall, deriblant dusinvis munnbind, store mengder sigarettsneiper og snuspakker. Dessuten fant jeg i veigrøften samme sted 4 etterlatte fyrverkeribatterier og en mengde stjerneskudd.

Hva forteller dette meg? Bråtejordet skole (ungdomsskole) er nærmeste nabo til barnehagen og har ca. 410 elever. Jeg antar at elevene er den største brukergruppen av fortauet mellom skolen og Bråtebrua og er åpenbart mer miljøbevisste enn sine opphav. Foreldre som bringer og henter sine barn i barnehagen bruker som oftest bil. Barn og ungdom bruker i liten grad munnbind, sigaretter, snus eller fyrverkeri.

Min konklusjon er at såkalte voksne er de største forurenserne og dermed dårlige forbilder for sine barn. Likegyldighet og egoisme florerer i samfunnet, selv om jeg skal være forsiktig med å generalisere. Vi har selvfølgelig mange flotte og ansvarsbevisste foreldre også og jeg tipper at de er i stort flertall. Bare så synd at noen ødelegger. Dere som slenger fra dere avfall hvor som helst må virkelig skjerpe dere! Ros til flinke og miljøbevisste ungdommer!

Bjørn K. Randen, pensjonist og privat Rusken-entusiast, Strømmen

Kommentarer til denne saken