OPPDATERT: Ved 06.30-tida tirsdag morgen får RB opplyst at Une Prestholt og resten av teamet hun var en del av nådde toppen av verdens høyeste fjell bare få minutter tidligere. Alt skal ha gått etter planen og alle kom seg til toppen. RB kommer tilbake med mer!

Spent før toppstøtet

(Resten av artikkelen er skrevet før toppstøtet)

Hun har brukt 1, 2 millioner kroner og to mislykkede forsøk på å toppe verdens høyeste fjell. Blir drømmen nådd i morgen?

– Dette er min aller siste sjanse. Jeg har brukt 1,2 millioner på å nå verdens høyeste fjell. Nå er det ikke mer penger igjen, sier en ærlig og nervøs Une Prestholt til Romerikes Blad få dager før hun gyver løs på den siste strabasiøse etappen opp til verdens høyeste fjell; Mount Everest i Himalaya.

Hvis alle forhold ligger til rette, kan hun tirsdag 16. mai juble over å ha nådd sin aller største drøm.

– Men alt avhenger av vær og vind. Ingen sjanser tas. Firmaet jeg går med, Ascent Himalayas, setter sikkerheten svært høyt og har ikke hatt noen ulykker til dags dato, presiserer klatreren.

– Formen er bra. Vi har tilbrakt de siste dagene på South Col som er camp nummer fire før Everest. Leiren ligger på 7.900 meter, forteller hun og legger til at det til sammen er 700 klatrere, samt sherpaer, som skal forsøke å komme seg til toppen denne sesongen.

Snøskred og graviditet

Første gang Une Prestholt (41) fra Blystadlia forsøkte å toppe Mount Everest, ble området rammet av et snøskred som tok livet av 22 klatrere. Une og teamet hennes unngikk skredet da de hadde hviledag i en annen del av Basecamp.

Andre gangen, på denne tida i fjor, ble hun dårlig i camp 2 og derfor fraktet til Katmandu med helikopter. Der ble det oppdaget at hun var gravid. Rett etter hjemkomst til Norge aborterte Une. Hun bestemte seg raskt for å gå for et tredje forsøk. I tillegg til at graviditeten endte med abort, brast drømmen om å bli den første kvinnen som besteg toppen fra Sørveggen. Etter nedturene greide imidlertid Une å bestige verdens 8. høyeste fjell; Manaslu i Nepal som strekker seg 8.163 meter over havet.

Ventet på vindu

Romerikes Blad har siden 2014 fulgt Une Prestholt i hennes forberedelser mot å bestige Mount Everest.

– Den største utfordringen denne gangen har vært å holde seg frisk. I tillegg er det vanskelig å være tålmodig. Man sitter bare og venter på et såkalt «vindu» som gjør at vær og vind ligger til rette for at man kan nå toppen, sier Une.

Før helgen åpenbarte altså dette vinduet seg, og på denne tida i morgen ser hun kanskje ned på oss alle.