17. april var vi framme i Everest Basecamp. Da hadde vi i forkant akklimatisert oss på Pokalde highcamp som ligger på 5.500 meter med toppstøt av det 5.800 meter høye fjellet Pokalde. I tillegg hadde vi ligget to netter på 5.900 meter i Island peak highcamp med toppstøt av Island Peak på 6.189 meter. Fra 17. til 20. april snødde det i Basecamp på ettermiddagen, men fra cirka klokka 18 har det vært klart og fint.

19. april hadde vi en «good luck»-seremoni med lama. Dette må alle igjennom før de prøver å bestige verdens høyeste fjell. Vi spiste og drakk i tre timer og ofret mat og drikke til dem som har forlatt oss. De døde skal hjelpe oss opp fjellet. Det var en veldig fin stund, og jeg tenkte selvsagt på mamma og pappa.

LES OGSÅ: «Feiter seg opp» til Everest

I natt gikk hele sherpa-teamet vårt opp til Everest Camp nummer 2. Vi befinner oss nå på camp 1 og det er totalt fire camper før toppen av Everest. Sherpaene hadde med seg mat og utstyr opp til camp 2. For første gang i historien vil det mest sannsynlig i år bli brukt helikopter som dropper utstyr over Basecamp 2. Dette er tau og mat som skal brukes fra Camp 2 og helt opp til toppen. Grunnen til at utstyret droppes med helikopter, er at isfallet i år er svært farlig og at sherpaene skal slippe å gå med tung oppakning gjennom de verste områdene. Noen av seksjonene er så kritiske at de må løpe. Det vil antakeligvis bli helikopterdropp av dette utstyret 24. eller 25. april. Først da blir ruta helt opp satt.

LES OGSÅ: Une har høydeskrekk – nå har hun dratt til Mount Everest

På kontoret til Ministry of tourism i Katmandu, er man pålagt å skrive ned en dato for planlagt toppstøt. Vår dato er 17. mai, siden jeg er norsk. Men alt kan skje, og alt avhenger av været. Det tidligste min sherpa Mingma har toppet er 5. mai. det seneste noen har toppet er 4. juni. Det er vanskelig å planlegge noen eksakt dato før det er satt opp tau helt opp til toppen, men foreløpig går alt etter planen tidsmessig. Ruta opp til toppen av Mount Everest forandrer seg hvert eneste år. Den var tryggere i fjor. Nå er som sagt isfallene farligere. Hver natt hører jeg skred utenfor teltet. Ei natt vurderte jeg å gå ut for å se, men jeg ble i soveposen. Tenkte som så; jeg får ikke gjort en dritt likevel. Snu gjør jeg i hvert fall ikke. Dette er en del av gamet.