En normal dag for meg innebærer jevne måltider gjennom hele døgnet. Jeg teller ikke kalorier, men fokuserer på å få i meg en riktig kombinasjon av næringsstoffer for at kroppen skal yte så godt som mulig. En typisk frokost kan bestå av to egg, to brødskiver, en pakke bacon og grønnsaker. En typisk lunsj eller middag kan være ris, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker og feite sauser laget på ekte meierismør. Til kvelds spiser jeg gjerne nudler med kjøtt og grønnsaker.

Gjennom hele dagen gomler jeg frukt og bær, og så dytter jeg gjerne på en brødskive eller to med sjokoladepålegg.

Væskeinntaket er meget viktig på en ekspedisjon. Jo høyere man kommer, jo mer væske trenger man. Du blir dehydrert desto tynnere luften er. Nå i denne perioden drikker jeg mye vann og te for å venne meg til hvordan livet blir når jeg ankommer Nepal om ikke lenge.

Jeg har alltid digga mat. Av vennene mine er jeg bare blitt kalt «matvraket». Alt går i grisen, er noe jeg ofte får høre. Uansett tid på døgnet; er Prestholt sulten, så blir det mat. Nå de siste to månedene og de neste to ukene blir det ekstra stort matfokus. Jeg er nødt for å opprettholde vekta, og gjerne legge på meg en til to kilo før ekspedisjonen. Men det er faktisk vanskelig å gå opp i vekt når jeg trener så hardt. Jeg spiser variert, mye proteiner og karbohydrater, og er i tillegg sykt glad i kaker, så regner med at jeg holder matchvekta, som er 61 kilo, fram mot avreise i påsken.

Jeg har også veid noen kilo for mye. På begynnelsen av 2000-tallet hadde jeg en matchvekt jeg ikke trivdes med. Samtidig jobbet jeg en del på Lillestrøm- puben Martins med min gode venninne Vera. Vera var som meg en gladjente, og vi hadde det mye moro sammen. Jeg spurte Vera om hun kunne «hjelpe» meg å gå ned noen kilo. I denne perioden bodde vi også sammen. Vi kalte hverandre for «tjukka» forresten. Svaret kom spontant fra Vera : «Jada tjukka mi, ikke noe problem. Her spiser vi knekkebrød med lettservelat hver gang vi kommer hjem fra jobb på Martins, og ellers er det laks og grønnsaker til vi finner vekta di.» Dette skulle jeg også gjøre da vi var ute og drakk øl. Altså ingen kebab eller burger. Veldig kjipt for meg det der, jeg digga jo sånn mat også da!

Husker en søndag; tjukka og jeg hadde jobba på puben hele helga. Så vi skulle ta oss noen søndagsglass på Martins. Jeg kjente mangelen på junkfood komme, og sørget for å gi tjukka mi et par glass for mye, lurte meg ut fra Martins, småløp bort på gatekjøkkenet Minuttburger og bestilte meg en kebab. Men betjeningen der svarte bare; «Nei, tjukka, hun tjukka venninna di har vært innom oss og sagt at du ikke får kjøpe noe mat her hos oss». Slukøra tusla jeg tilbake til Martins. Der satt tjukka i søndagshjørnet vårt og humra og lo! Jeg kunne ikke gjøre noe annet en le selv! Snakk om å stå opp for venninna si?

Une Prestholt

  • Une Prestholt (39) fra Rælingen vil til våren bestige Mount Everest fra sørsiden.
  • Hun kan bli den første norske kvinnen som når verdens høyeste fjell fra denne kanten.
  • Une vil blogge for Romerikes Blad på rb.no i forkant og under ekspedisjonen på rb.no.
  • Du kan også følge Une på Facebook-siden Adventurer UneBergtatt og Instagram-kontoen unebergtatt.