Sykt deilig å være tilbake. Dette har jeg ventet på. Katmandu – utrolig kul by! Alle bør oppleve Katmandu. Jeg har tidligere skrevet at alle må oppleve Himalaya. Om det ikke er mulig av ymse årsaker, er det ingen unnskyldning for å ikke dra til Katmandu. Fantastisk folkeslag, digg mat, severdigheter i fleng, bra uteliv og billig som faen.

Jeg ble møtt på flyplassen av Mingma, sherpaen som har besteget Everest 19 ganger og som eier firmaet Ascent Himalaya, samt et canadisk tv-team. Shitt påmfritt! Jeg synes det var kleint da Romerikes Blad var på Gardermoen da jeg reiste, og hva møter meg i Katmandu?

LES OGSÅ: Une har høydeskrekk – nå har hun dratt til Mount Everest 

Uansett; de canadiske gutta Jeromy og Kyle skal lage en dokumentar om Mingma og hans forsøk på verdensrekord, samt hele hans oppvekst og historie generelt. De skal derfor følge oss på trekkingturen fram til Basecamp, så reiser de hjem. Mingma satser på to bestigninger av Everest i år. Kyle og Jeromy kommer tilbake neste år og er med på hele ekspedisjonen når Mingma forhåpentligvis setter verdensrekorden. Jeg har også sykt lyst til å være her neste år for å feire rekorden med mine nære sherpavenner. Vi får se an om pengene strekker til!

Jeg var veldig spent da jeg kom ned til Nepal. Hadde jeg glemt noe? Jeg hadde jo lagt igjen en del utstyr her nede etter Ama Dablam-ekspedisjonen i november i fjor for at bagene mine ikke skulle bli så tunge denne gangen. Men jeg er jo som kjent jente, så det ble fortsatt 40 kilo bagasje, samt ti kilo håndbagasje.

Når det kommer til utstyr, er jeg en allrounder. Når det gjelder sko, er jeg en «sucker» for merket La Sportiva, både trekking- og climbingboots opp til 7000 meters høyde. 8000 meters-bootsa mine er Millet – veldig varme og faktisk behagelig å ha på. På klesfronten benytter jeg ofte merket Norrøna. Mye fordi det er norsk, har god kvalitet og er i kule farger! Det er viktig å synes i fjellet. RedFox, Sherpa Gear, Bergans, Hummel, Adidas: you name it, I wear it! Simple as that!

LES OGSÅ: «Feiter seg opp» til Everest

Ekspedisjonen jeg skal begi meg utpå, skriker kulde. Vi kan snakke temperaturer ned mot minus 40. Dundressen, eller månedressen som jeg kaller den, har jeg akkurat kjøpt inn her nede og jeg valgte merket North Face. Jeg kjøpte den av Nimu Gumbu som har besteget Everest 18 ganger. Nimu Gumbu er broren til Mingma og Pasang, og er også avbildet på Everest-ølen her nede! Hele familien er legender her i området. Mingma kjøpte lik dress som meg, smilte lurt og sa; «Una ... It`s important to match on summitday».

Dagene fram til nå har gått med til innkjøp av utstyr som manglet, hvorav tisseflaske på to liter, sportstape, dundress og Nepal-simkort til telefonen. Tok også imot Daniel og Andreas på onsdag. Daniel er Everest-klatrer som meg, mens Andreas skal være med oss på Pokalde og Island Peak. Hans drøm er også å nå Everest, men han må ha noen andre topper i beina før han setter kursen for verdens høyeste. I dag, 1. april 2016, starter eventyret. Jeg er superklar!

Une Prestholt

  • Une Prestholt (39) fra Rælingen vil til våren bestige Mount Everest fra sørsiden.
  • Hun kan bli den første norske kvinnen som når verdens høyeste fjell fra denne kanten.
  • Une vil blogge for Romerikes Blad på rb.no i forkant og under ekspedisjonen på rb.no.
  • Du kan også følge Une på Facebook-siden Adventurer UneBergtatt og Instagram-kontoen unebergtatt.