Hun finnes ikke redd. Til tross for at Une Prestholt på ferden opp mot verdens høyeste fjell vil få øye på de stivfrosne likene av menneskene som aldri nådde drømmen, stoler 39-åringen fra Blystadlia helt og holdent på sine sherpaer fra Ascent Himalayas som hun beskriver som de mest kompetente i verden på Mount Everest-bestigning.

Det var i mai i fjor at fjellet opprinnelig skulle toppes. Så kom hun ut for jordskjelvet som utløste et skred som tok 22 menneskers liv.

Une var på basecamp da det skjedde. Ekspedisjonen hun var en del av hadde bestemt seg for å ta en hviledag. Det reddet livene deres. Campene nedenfor stedet hvor Une og resten av temaet holdt til, var som slettet fra jorda.

 

Foreldrene døde med få månders mellomrom

Hun vil prøve igjen. Denne gangen vil hun toppe Mount Everest fra sørsiden. Hun er med i den samme ekspedisjonen som sist, ledet av firmaet Ascent Himalayas. Driveren, Mingma Tsiri Sherpa, har besteget Everest hele nitten ganger.

– Jeg kan bli den fjerde norske kvinnen som bestiger fjellet, og forhåpentligvis den første norske kvinnen noen gang som når Everest fra sørsiden, sier Une med stjerner i øynene.

Hun er oppvokst med fjellivet. Foreldrene var fra Rjukan i Telemark og tok henne ofte med ut. I 2004 døde de med fire måneders mellomrom. Moren av kreft og faren etter at han falt ned en trapp og knuste lillehjernen. Valget ble å skru av respiratoren. Det var ikke håp.

– Jeg vil ta med et bilde av mamma og pappa opp på Mount Everest for å hedre dem. De plantet gleden ved å gå i fjellet hos meg, sier hun.

 

På 6.856 meter med feber

I 2012 besteg hun Kilimanjaro og to år senere var også toppen av Island peak i Nepal nådd. Nå kan hun ikke tenke seg noe bedre enn å klatre i fjell. Drømmen for Une, som i dag jobber med IT, er å kunne drive med fjellklatring, samt holde foredrag om opplevelsene, på heltid.

Bare en uke etter at Une kom hjem fra den avbrutte Mount Everest-ekspedisjonen i fjor, bestemte hun seg for å prøve igjen. 21. november i fjor sto hun på toppen av Ama Dablam (6.856 m.o.h) i Himalaya med feber og verdens beste følelse. Hun kan fortsatt se for seg det siste trekket opp mot toppen. Hun kan fortsatt kjenne lykkebruset og mestringsfølelsen. Hun tror det å stå på toppen av Mount Everest blir enda villere.

Une, som fyller 40 år rett før hun står på verdens tak, vil ta Romerikes Blads lesere med på ferden.

I tida fram mot toppingen vil hun skrive om forberedelsene og tanker hun gjør seg.

– Det er trådløst nettverk helt opp til basecamp ved Mount Everest, så jeg vil ta med leserne så langt det lar seg gjøre, både ved hjelp av tekst og videoinnlegg, forteller hun.

Går morgenøkter med bildekk

Une reiser av gårde til Nepal allerede i slutten av mars. 1. april flys hun inn i fjellet. Da skal hun akklimatiseres og toppe fjell i nærheten før ildprøven starter rundt 20. april. Selve toppingen vil finne sted en gang i mai.

– Jeg kan forvente meg mellom 30 og 40 minusgrader. Nå ligger jeg i hardtrening. Jeg løper, sykler, driver med yoga og styrketrening. Fram mot ekspedisjonen blir det flere langøkter. I helga gikk jeg hardt i fem timer, og et par dager i uka har jeg og en kompis en økt med bildekk og sekk fra klokka halv fem om morgenen, forteller hun.

Une har mentaltrener med militærbakgrunn. Hun må forberedes på det verste. Testamentet er allerede skrevet.

– Men nå har det vært to år på rad med ulykker på Mount Everest. Jeg tror 2016 blir et bra år.

Å bestige høye fjell koster. Une har noen lokale sponsorer, men er på jakt etter flere som vil få et flagg med firmalogo på toppen av verdens høyeste fjell. Ekspedisjonen koster nemlig 45.000 dollar per person. Men fjellklatring er blitt livet, og Une skal på toppen uansett.

Blir ikke høydesyk

– Hva med høydesyke?

– Jeg er så heldig at jeg ikke blir høydesyk. Jeg merker kun høyden ved at jeg blir kortpustet i svært korte perioder, men jeg henter meg fort inn.

I år 2000 ble Une brått lam. Legene fant aldri den eksakte grunnen, men det kan ha vært et virus på sentralnervesystemet. Hun har derfor svekket motorikk i høyre bein og nedsatt følelse i venstre.

– Jeg satt i rullestol i tre dager, men lærte meg å gå igjen ganske kjapt. Med ferden til Mount Everest vil jeg vise at alt er mulig.

– Hva blir drømmen når du har besteget verdens høyeste fjell?

– Da går jeg for «The seven summits», de høyeste fjellene på hvert kontinent, sier Une uten å mukke. Fjellet er blitt hennes andre hjem.