16. mai 2017 nådde Une Prestholt endelig målet hun hadde kjempet for i tre år; å stå på toppen av Mount Everest (8.848 m.o.h.) med et bilde av sine avdøde foreldre.

I 2015 ble området rundt verdens høyeste fjell rammet av snøskred, og i 2016 måtte Une avbryte ekspedisjonen grunnet graviditet. Neste år vil hun igjen gå til toppen, og denne gangen med stedatteren Maria Johnsen (19) som turkamerat.

 

Kan bli Europas yngste

– Jeg hadde faktisk drømt om Everest lenge før Une plantet tanken i hodet på meg, sier fjellglade Maria som er sykepleierstudent.

– Det hadde vært helt fantastisk å få oppleve å stå på toppen med Une som jeg bor sammen med og kjenner så godt. Jeg vet at den ekspedisjonen ikke er noen dans på roser, og hvis man går i kjelleren er det godt å vite at man har en person som Une med seg, sier hun.

Skal testes i høyden

Treningen mot Everest har allerede startet for Maria og Unes del. De er stadig på turer opp til Bjønnåsen med tunge sekker på ryggen. Til sommeren skal duoen bestige Kilimanjaro, før Island Peak i Nepal venter i november og Ama Dablam (6.812 m.ov.h.) like etter.

– Sistnevnte blir Marias store test. Tåler hun høyden, går vi mot Everest neste vår.

Lyktes på det tredje forsøket 

– Føler du ikke på et enormt ansvar ved å ta med stedatteren din opp?

– Jeg vet hvor høyt ekspedisjonsteamet mitt, Ascent Himalaya, setter sikkerhet, så jeg har overhodet ingen problemer med å ta henne med. Ser jeg at hun trenger å snu, så snur jeg henne. Dette gjør vi på Marias premisser, understreker Une.

– Ja, det kan komme et skred slik det gjorde i 2015, men man kan bli påkjørt her hjemme og. Maria er flink og tøff, og jeg vet hun kan klare dette. Det vil sikkert komme reaksjoner, men sitter man hjemme i sofaen, er det lett å slenge med leppa, mener Une.

Skulle toppe Everest – så kom sjokkbeskjeden

Trenger 700.000 kroner

Når damene målet sitt, blir Maria den yngste europeeren som har stått på toppen av fjellet. I tillegg vil det blir første gang en stemor og stedatter når toppen sammen. En ny Mount Everest-bestigning vil koste Une og Maria opp mot 700.000 kroner. Hovedsponsor er C Godt optikk i Lillestrøm og Birger N. Haug, men duoen er nå på jakt etter flere sponsorer som kan finansiere den kostbare ekspedisjonen.

– Jeg skal ta meg ett års pause fra sykepleierstudiene for å kun konsentrere meg om fjellene, sier Maria.

– Hva frykter du mest?

– Kulda. jeg er en skikkelig frysepinne. Og så frykter jeg å stå veldig nærme toppen og måtte snu. Da blir jeg skikkelig sur.

– Jeg må jo spørre; hva synes pappaen din om dette?

– Han synes det bare er gøy og støtter meg fullt ut.