Undersøkelse: Flertallet av nordmenn mener det er for tidlig å starte opp toppfotballen igjen

NORSK SKEPSIS: Mange nordmenn er skeptiske til at Ull/Kisa, Strømmen og andre norske toppklubber skal starte opp med fotballen igjen.

NORSK SKEPSIS: Mange nordmenn er skeptiske til at Ull/Kisa, Strømmen og andre norske toppklubber skal starte opp med fotballen igjen. Foto:

Store krefter i Fotball-Norge forsøker å få i gang fotballen, men i Norge synes et flertall at det er for tidlig, viser en landsomfattende undersøkelse.

DEL

(Nettavisen): Nettavisen har i samarbeid med Amedia og Infact hver uke en landsomfattende undersøkelse for å få vite hva nordmenn tenker og mener om koronatilstanden her i landet.

Denne uken har Infact sett nærmere på hva nordmenn synes om planene om å starte opp toppfotballen igjen.

Foreløpig er det ikke lov med idrettskonkurranser der det forekommer fysisk kontakt på grunn av koronaviruset.

Sterkt press

Fotballklubber i Norge opplever for øyeblikket et voldsomt økonomisk press etter at koronaviruset så langt har satt en stopper for sesongen og dermed store deler av inntektsgrunnlaget for klubbene.

Fotballpresident Terje Svendsen er bekymret for klubbenes økonomi og uttalte nylig til Nettavisen at selv Eliteserie-klubber kan gå konkurs.

Norges Fotballforbund (NFF) har ytret et sterkt ønske til norske myndigheter om å få lov til å starte med organisert trening 10. mai og ordinære fotballkamper 15. juni.

På en pressekonferanse forrige uke fortalte kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja at en avklaring kommer 7. mai.

Klikk på bildet for å forstørre. KOMMER MED AVKLARING TIL UKEN: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja under regjeringens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen.

KOMMER MED AVKLARING TIL UKEN: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja under regjeringens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Nordmenn negative til oppstart

Men selv om det jobbes hardt for å starte opp fotballen igjen og klubber frykter konkurs, er nordmenn generelt negative til oppstart av toppfotballen i Norge på nåværende tidspunkt, viser undersøkelsen utført av Infact.

40,1 prosent av de spurte er uenig i at det er riktig med oppstart av toppfotball i Norge nå. Kun 22,9 prosent er positive til en oppstart, mens 36,9 prosent vet ikke hvordan de stiller seg til spørsmålet. 3009 personer er spurt i undersøkelsen.

Klikk på bildet for å forstørre. NEGATIVE: Det er et flertall som ikke synes det er riktig å starte opp toppfotballen i Norge.

NEGATIVE: Det er et flertall som ikke synes det er riktig å starte opp toppfotballen i Norge. Foto: (Infact/Nettavisen)

Undersøkelsen viser også at skepsisen er størst i Telemark. Der har 48 prosent svart at de er uenige i oppstart av toppfotballen nå.

Samtidig er man mest positive til å sette i gang med fotballen igjen i Møre og Romsdal, hvor 30,6 prosent har svart at de er enig i oppstart.

Idrettstoppene i møte med Raja tirsdag

Torsdag kan vi få svaret på om landets fotballedere får oppfylt deres ønske å sette i gang elitefotballen.

Idrettens organer og opposisjonen på Stortinget fortsetter presset mot regjeringen for at toppfotballen kan få starte opp.

Tirsdag formiddag møter idrettspresident Berit Kjøll og fotballpresident Svendsen kulturminister Raja for å diskutere saken nærmere.

Regjeringen opplever også press fra blant andre Arbeiderpartiet som støtter fotballens ønske om å åpne fotballsesongen 15. juni innenfor forsvarlige smittevernfaglige rammer.

Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Trond Giske viser til at Folkehelsinstituttet har gitt grønt lys for fotballens smittevernplan.

- Det er 2,5 milliarder kroner i omsetning som står i fare for å bli borte. Det må være fornuftig at toppfotballen – hvis det er mulig innenfor smittevernfaglige hensyn – for lov å komme i gang, sa Giske da han møtte helseminister Bent Høie (H) til debatt i NRK tirsdag morgen.

Artikkeltags