Ulvejakta stanses

Denne ulven ble skutt i Ringsaker i november i fjor. Nå har Oslo tingrett besluttet at ulvejakta utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark skal stanses midlertidig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne ulven ble skutt i Ringsaker i november i fjor. Nå har Oslo tingrett besluttet at ulvejakta utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark skal stanses midlertidig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ulvejakta utenfor ulvesonen i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark stanses midlertidig etter at WWF har fått medhold i Oslo tingrett.

DEL

Miljøorganisasjonen WWF har saksøkt staten og bedt om at domstolene skal gjennomgå hele den norske ulveforvaltningen. Før dette blir behandlet har WWF bedt om midlertidig forføyning, altså at jakta skal stanses inntil de store spørsmålene er avgjort.

Oslo tingrett kom med sin kjennelse tirsdag.

Dette får umiddelbar virkning, opplyser Christian Hillmann, rådgiver for sekretariatet for Rovviltnemnda i region 4 (Oslo, Akershus og Østfold).

– Jeg er i ferd med å sende ut SMS, og så blir det lagt ut et varsel på nettsidene, sier han til NTB.

Fylkesmannen i Hedmark hadde også lagt ut melding på sin nettside om stans i jakta tirsdag formiddag.

NTB har foreløpig ikke lykkes i å få noen kommentar fra Klima- og miljødepartementet.

– Viktig beslutning

– Oslo tingrett har fattet en viktig beslutning når den pågående ulvejakta nå er stanset. Nå ser vi fram til at saken vår kommer opp for retten, der domstolene må vurdere om norsk ulveforvaltning er i strid med norsk lov og internasjonale forpliktelser, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde i WWF Verdens naturfond.

Oslo tingrett påpeker at stans i jakten i medhold av denne kjennelsen kun er midlertidig.

Ulvejakten utenfor ulvesonen i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark var allerede i gang. Fem dyr er skutt. WWF krevde umiddelbar stans i jakten på de sju ulvene som gjensto i kvoten.

– Desperat

Da saken ble behandlet i Oslo tingrett i forrige uke, betegnet Norges Bondelag søksmålet fra WWF som et desperat forsøk på å skaffe ekstra oppmerksomhet om et følsomt tema. Einar Frogner fra Bondelaget uttalte at en stans i ulvejakta ville få dramatiske konsekvenser for matproduksjonen i Norge.

Staten har hatt støtte av Bondelaget, Skogeierforbundet og Norges Jeger- og Fiskerforbund i saken. Disse er sammen dømt til å betale sakskostnader til WWF på drøyt 65.000 kroner.

Bilde: tb9c82e2Denne ulven ble skutt i Ringsaker i november i fjor. Nå har Oslo tingrett besluttet at ulvejakta utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark skal stanses midlertidig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkeltags