Klarte EM-kravet på første forsøk – nå sikter han mot en årelang drøm

KLARTE EM-KRAVET: Thomas Roth har hatt en strålende sesongstart. Søndag klarte han EM-kravet på første forsøk.

KLARTE EM-KRAVET: Thomas Roth har hatt en strålende sesongstart. Søndag klarte han EM-kravet på første forsøk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter å ha blitt satt tilbake av skade, ser ting endelig lyst ut igjen for friidrettsutøver Thomas Roth. Søndag klarte Ull/Kisa-løperen EM-kravet på 800 meter med god margin.

DEL

Med tiden 1.46,91 vant han stevnet i Polen og klarte EM-kravet med 29 hundredeler. Tiden var Roths fjerde beste på distansen noensinne og kun 76 hundredeler bak sin personlige rekord satt helt tilbake i 2014.

– Det gikk over all forventning. I det første løpet for sesongen pleier man ofte å være langt bak sin personlige rekord, så dette gikk nesten lettere enn det skulle. Jeg håper det sier noe om potensiale mitt, sier 27-åringen fornøyd.

Han mener søndagens 800 meter var tilnærmet perfekt.

– Jeg lå på tredjeplass hele veien, før jeg spurtet inn til seier. Det var perfekt og billigløpt, oppsummerer Roth.

Sterk sesongstart

Etter to problematiske sesonger, ser ting endelig lysere ut for Ull/Kisa-løperen nå. I februar satte han innendørsrekord på 1000 meter, da han løp inn på tiden 2.20,96. Det var 1,45 sekunder bedre enn Kjetil Hodnekvams 18 år gamle rekord.

– Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle tolke det, da det er en såpass unormal distanse å løpe. Dermed var det deilig å få bekreftelsen på at formen er bra, med å klare EM-kravet søndag, sier Roth.

Han fikk seg en selvtillitsboost fra treneren Thomasz Lewandowski rett før helgas store opptur.

– Han sa formen min var såpass at jeg var rundt min personlige rekord. Med en formtopp nå, hadde den nok blitt tatt allerede nå.

Søndagens tid sendte han rett inn på topp ti-lista over årets beste tider av en europeer på 800 meter.

– Det er selvsagt en bonus, men ikke noe jeg legger så mye i på denne tiden av året. Det er mange som ikke har begynt sesongen ennå.

Drømmer om milepæl

Med årets gode start, håper Roth nå å oppnå en årelang drøm i løpet av sesongen.

– Veldig høyt oppe på min «bucket list» er det å løpe på 1.45-tallet på 800 meter. Hvis jeg ikke klarer det denne sesongen, så blir jeg litt skuffet. Hvis man følger den vanlige formtrenden, så bør jeg kunne se den tiden rundt EM og da snakker vi jo minst semifinale, fastslår 27-åringen.

Ull/Kisa-løperen innrømmer at han var langt nede da skadeproblemene kom i 2016.

VIL UNDER 1.45: Her slår Thomas Roth stjerneskuddet Jakob Ingebrigtsen på 800 meter innendørs tidligere i år. I løpet av sesongen håper Ull/Kisa-løperen på å løpe under ett minutt og 46 sekunder på sin favorittdistanse.

VIL UNDER 1.45: Her slår Thomas Roth stjerneskuddet Jakob Ingebrigtsen på 800 meter innendørs tidligere i år. I løpet av sesongen håper Ull/Kisa-løperen på å løpe under ett minutt og 46 sekunder på sin favorittdistanse. Foto:

– Jeg var i mitt livs form, men mistet nesten hele sesongen. I fjor så presterte jeg ikke i det hele tatt, mye på grunn av at det tok lang tid å komme tilbake. Det lå helt klart i bakhodet at jeg aldri ville komme opp på et høyt nivå igjen. Derfor er det veldig motiverende å få denne sesongstarten jeg har nå. Det gir mersmak.  

Kombinerer studier og løping

Roth selv er litt overrasket over at ting flyter så godt som det gjør akkurat nå.

– Det er litt spesielt. Da jeg ble skadet i 2016 begynte jeg å studere igjen og kombinerer nå satsingen med 100 prosent skole. Jeg har for eksempel aldri vært så lite på treningsleir, som jeg har vært før denne sesongen. Det å ha andre ting å tenke på har kanskje vært med på å senke skuldrene mine litt.

Den største suksessfaktoren tror han derimot har med den gode treningsbasen han hadde fra før han ble skadet, samt samarbeidet med Lewandowski.

– Gjennom en skade- og sykdomsfri vinter har jeg fått hentet opp den basen som hele tiden har ligget der. I tillegg er jeg inne i mitt andre år med Thomasz som trener. Han gjorde noen drastiske endringer i treningsarbeidet, som naturligvis har tatt litt tid. Forutsetningene har aldri vært bedre og det er veldig deilig, avslutter Roth.

Nå skal Ull/Kisa-løperen gjennom en del løp, før han fra 28. juni skal på treningsleir i St. Moritz inn mot EM. Europamesterskapet går i Berlin tidlig i august.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags