Når man står i Tæruddalen ved Skedsmokorset og ser at det 90 kilometer blåmerket sti til Lygna, skjønner man at det ligger uante muligheter bak neste påmalte blå flekk. Har du lyst på en god tur på Romeriksåsene i sommer, kan du kanskje kombinere to av de nyere stiene over åsen. Da starter du på Hakadal Verk og kommer i mål på Maura.
Mulighet for overnatting
Jotunheimstien, som er en 380 kilometer lang tur fra Oslo til Gjendesheim, gjør en solid sving innom Romeriksåsene etter at den kommer inn i Akershus ved Fløyta, like vest for Ørfiske i Nittedal.
Det er Den norske Turistforeningen (DNT) som har merket løypa som går over Gruvåsen og ned til Hakadal Verk før den leder opp i Romeriksåsene ved Bjørnholt, og går via sørenden av Storøyungen til Bekkestua. Her er det faktisk muligheter for overnatting på en av DNTs ubetjente hytter på Romeriksåsene.
Identisk med Rondanestien
Så langt er turen identisk med traseen til Rondanestien, som er drøyt 400 kilometer lang, med endepunkt på Hjerkinn på Dovrefjell.
Både Nannestad og Eidsvoll kommuner er samarbeidspartnere for Rondanestien.
Begge stiene fortsetter videre nordover langs Bjertnessjøen og til Råbjørnhytta (DNT).
Jotunheimstien går videre nordover mot fylkesgrensa mot Oppland ved Snellingen, med retning for Grua.
Rondanestien tar av østover og ned mot Maura og Nordmokorset, for deretter å fortsette over Råholt mot Eidsvoll Verk og Sundet.
Siden går stien på østsida av Vorma hvor en kommer inn i Hedmark ved Lyssjøen i Stange, lengst nord i Gullverket.
Populært med Pilegrimsleden
En annen populær tur er Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Den kommer inn i Romerike ved Stovner, går over Gjelleråsen til Hellerudsletta og deretter via Skedsmo, Frogner, Ullensaker og Hovin kirker.
Deretter går leden vest for både Nordbytjernet og Hersjøen og faller sammen med Rondanestien ved Eidsvoll Verk.
Både Jotunheimstien, Rondanestien og Pilegrimsleden har utfyllende sider på internett.
Fjellsjøkampen
812 moh.
Ligger i Skrukkelia i Hurdal. Kjør fylkesvei 180 fra Hurdal kirke mot Lygna. Avkjøring mot Fjellsjøkampen er godt skiltet. Kjør derfra til allmenn vei stopper.
Her er det en godt merket sti til toppen av det høyeste fjellet i Akershus.
Stien er god å gå på, men kan av noen oppfattes som bratt.
Det er utsiktstårn på toppen og god utsikt, spesielt nordover mot Jotunheimen.
Skreikampen
698 moh.
Ligger helt nord i Feiring i Eidsvoll kommune.
Avkjøring mot Øverbygda fra fylkesvei 33 mellom Minnesund og Gjøvik. Kjør til allmenn vei stopper. Herfra er det merket fotsti mot Skreikampen.
Det er mange høydemeterne som skal forseres, slik at stien er en lang motbakke. Passerer blant annet Johannesgruvene.
Skreikampen er det nærmeste du kommer snaufjell på Romerike. Fin utsikt over Mjøsa som ligger under dine føtter. God utsikt nordover, med Hamar som et punkt å feste øyene på.
Mistberget
663 moh.
Mistberget troner majestetisk på Øvre Romerike. Ligger i Eidsvoll og Hurdal.
1) Ta av mot Åsleia/Eidsvoll bygdetun mellom Boksrudkrysset (E6) og Hammerstadkrysset (fv. 501) i Eidsvoll og kjør fylkesvei 510 Åsleia til Oppsaleie hvor det er parkering. Herfra merket tursti mot toppen (to ruter). Bratt tur. 2) Kjør fylkesvei 33 fra Minnesund mot Gjøvik, ta fylkesvei 513 mot Hurdal og kjør til toppen av Minneåsen. Parker ved bommen. Herfra går det skogsbilvei nesten fram til Mistbergets topp. Dobbelt så lang som alternativ 1, men mye slakere stigning.
Mistberget står fritt i terrenget og dermed blir utsikten fra det 16 meter høye tårnet svært god, særlig mot sør. Går man 150 meter vestover, kommer man til Rødknatten med god utsikt over Hurdalssjøen.
Marifjell/Klofjell
717/664 moh.
Begge toppene ligger i Nannestad kommune og i Marifjell naturreservat. Marifjell er høyeste punkt i Nannestad.
Toppene kan nås med utgangspunkt i Holkebyvegen som tar av fra fylkesvei 120 i Maura. Veien skifter etter hvert navn til Nordåsvegen. Utgangspunktet for vårt forslag er Vikkelihytta hvor det er kjørbar vei fram (husk å betale bompenger med sms). Vikkelihytta ligger innenfor Nordåsen skistadion og vest for Honsjøen. Husk turkart for å finne fram i veisystemet. Stiene til Marifjell og Klofjell er merket med flere rutealternativer. Klofjell inngår i årets Ti på topp. Alternativ retur derfra kan skje på østsida av Honsjøen.
Elgheia
385 moh.
Elgheia kan nås fra flere sider, men kortest er det å gå fra Aurskog. Fra Aurskog kan man ta av ved kirken, kjøre Toverudvegen til man passerer Riserdammen og deretter inn Rudvegen. Liten P-plass ved bommen.
Fra Bjørkelangen kan man kjøre inn Hornåsvegen mot Rud fra fylkesvei 115 sør for Bjørkelangen skole og deretter inn Årnesvegen og kjøre til bommen. Man kan også parkere i Dalhauglia skisenter og ta seg til Elgheia derfra.
Ifølge naturfotograf Øystein Søbye har Elgheia kanskje den videste og vakreste utsikten på hele Romerike. Vel å merke hvis man tør å gå opp i branntårnet på toppen.
Rundkollen
592 moh.
Her er det blåmerket sti fra Nittedal jordstasjon nord i Hakadal. Selve jordstasjonen ligger helt inntil riksvei 4 og avkjøring er skiltet.
Det er blåmerket sti til toppen av Rundkollen. Det er 3 kilometer opp, men med en stigning på 400 høydemeter er det en ganske tung tur.
Fra Rundkollen har man god utsikt ut over Hakadal og Nittedal, over vannene innover Romeriksåsene og utover Nordmarka.
Ønsker man en lengre tur fortsetter blåmerket sti til Paradiskollen i Lunner.
Minjarudkollen
338 moh.
Ligger på Enebakkneset. På toppen er det reist et tårn av grunneierlaget slik at man kan nyte utsikten utover Øyeren.
Tårnet på Minjarudkollen kan «angripes» fra flere sider og kan nås fra Linderud, Bøler mølle og Svartdal langs riksvei 22, og Myrer og Himdalen fra fylkesvei 227 mellom Krokedal og Solum.
Varingskollen
546 moh.
Et kjent landemerke for dem som kjører oppover Nittedalen. Rager så høyt at den også ses ifra Romerikssletta.
Det er flere veier til toppen på Varingskollen. Tar man utgangspunkt i Åneby stasjon er det blåmerket løype helt til topps.
Stien opp Ånebydalen er litt steinete, men kommer man opp på åsen er det et flott turterreng innover.
I motsetning til mange andre topper på Romerike, rommer Varingskollen mye infrastruktur i form av skiheiser med mer. Likevel finnes det fine utkikkspunkter hvor man virkelig får se hvor «smal» Romeriksåsene er.
Ninabben
433 moh.
Frittliggende ås på østsiden av Minnesundbrua, hvor det er mulig å gå en rundtur.
Kjør E6 over Minnesundbrua, ta av ved kryss 59 Ørbekk og kjør fylkesvei 511 Langsetvegen/Røysiåsen mot Sollihøgda trevare. Ta til venstre ved trevarefabrikken. Her er det parkering. Runden over Ninabben er blant annet merket med Ti på topp av bedriftsidrettskretsen.
Fra toppen er det fin utsikt ut over Minnesund og Mjøsa.
Hasleråsen
348 moh.
Hasleråsen ligger midt i et for mange ukjent turmål ved Dal. Åsen ligger delvis i Eidsvoll og delvis i Ullensaker kommuner.
Kjør Haslervegen (går inn 100 meter etter Coop på Dal) til du kommer til nedlagte Dal gartneri. Her er kart, skilt og parkering.
Dette er utgangspunktet for en rekke turmuligheter, blant annet til Vardeåsen i Nes.
På toppen av Hasleråsen er det bygd et utsiktstårn. Her har man overraskende god utsikt, blant annet til flyene som tar av og lander på Gardermoen.
Mange muligheter
Skal man ut på tur i Romerikes skoger og opp på regionens topper, finnes det turkart å få kjøpt i bokhandlene. Her er sommerløypene, de blå, avmerket.
Slike kart gir en uendelighet i turmuligheter.
Trenger du litt mer hjelp til å komme deg ut er Akershus bedriftsidrettskrets' «Ti på topp» et svært populært tiltak, med ti skreddersydde turer. De fleste går til topps.
Nytt av året er boka «Fotturer i Oslomarka», utgitt av Damm og Skiforeningen. Her er det 55 turforslag i alle marker rundt Oslo.
Det er svært mye turtips å finne på internett, blant annet på ut.no.