Gå til sidens hovedinnhold

Trippelt farevarsel: – Vær oppmerksom

Meteorologisk institutt og NVE har onsdag sendt ut flere farevarsler. De venter mye nedbør, kraftig vind og jordskredfare de neste to døgnene.

Onsdag for- og ettermiddag har snøen lavet ned over Romerike, noe som har ført til store utfordringer i trafikken.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Hanne Beate Skattør, opplyser imidlertid at et forventet mildvær vil medføre at nedbøren fra torsdag vil komme som regn. Det er videre varslet mellom 30 og 40 millimeter nedbør i løpet av torsdagen.

Samtidig som det er ventet store nedbørsmengdene er det varslet kraftige vindkast. Derfor har Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendt ut gult farevarsel for jordskredfare. I tillegg er det sendt ut gule farevarsler på grunn av mye regn og kraftig vind.

– Vær oppmerksom

– Gult nivå betyr at det kan skje noen mindre hendelser. Typiske konsekvenser er at det kan gå utover vei- og jernbanestrekninger. Vi venter mindre jordskred, men det kan skje større også, sier jordskredvakt Emil Solbakken i NVE til VG.

I farevarselet heter det at kraftig erosjon i vassdrag stedvis kan utløse mindre utglidninger, noe som kan redusere stabiliteten langs vassdraget.

– Vær spesielt oppmerksom på slike utglidninger i områder hvor det er kartlagt kvikkleire, og i områder med marine avsetninger. Varsle beredskapsansvarlig i kommunen ved observasjon av slike hendelser, oppfordrer NVE.

– Drittvær

Værsituasjonen vil ifølge Meteorologisk institutt være den samme fram mot helgen. Også fredag er det ventet mye nedbør, og farevarslene er derfor opprettholdt de neste to døgnene.

– Drittvær er nok veldig dekkende for det vi har i vente de neste par dagene, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør til Drammens Tidende.

Kommentarer til denne saken