FROGNER: Det kom fram da det endelig ble Lars Grønnerøds tur i Nes herredsrett i går. Mens Orderud hele tida har blånektet for at han har hatt noen befatning med våpenpenger, pistoler og ammunisjon.
I går fikk retten også en helt ny versjon av hva som skjedde under det berømte juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998.

Muntert
43-åringen og statsadvokat Olav Helge Thue fant raskt tonen under utspørringen. Og det ble til tider muntert, spesielt da de to ved hjelp av bilder tok en rundtur i hans noe spesielle leilighet i Frognerveien i Oslo.
Her fortalte Grønnerød om hemmelige rom, mengder av ammunisjon han selv ikke visste han hadde og skytetrening med armbrøst fra stua til kjøkkenet. Men han måtte også svare for det mye omtalte pistolmagasinet politiet mener har vært i et av drapsvåpnene og hva han skulle bruke alle patronene til:
- De røde der fikk jeg av Per. Det er dem det er flest av, fortalte Grønnerød da retten fikk se bildene av alt det som var blitt beslaglagt i leiligheten hans, blant annet flere røde patronesker.

Forteller mer i dag
Grønnerød har selv varslet at han vil fortelle «hele sannheten». I tillegg har han lovet nye opplysninger på flere sentrale punkter. Så langt kom han i hvert fall ikke i går.
Utspørringen av Kristin Kirkemo Haukeland tok mye lengre tid enn planlagt. Grønnerød fikk dermed ikke startet før nærmere klokka 14.30.
- Dessverre kom han ikke skikkelig i gang, men han har en annen versjon enn Veronica og Kristin på flere punkter. Dette vil han fortelle om torsdag, sa forsvarer Steinar Wiik Sørvik til Romerikes Blad etter at retten var hevet i går. Statsadvokat Olav Helge Thue har likevel liten tro på at det vil komme «nyheter» i dag.
- Jeg vil bli svært overrasket hvis det kommer noen bomber.

Bestilte våpen
Grønnerød forklarte at Per Kristian Orderud ba ham skaffe to håndvåpen rundt en måned før juleselskapet i 1998.
En uke senere fikk han 20 tusenlapper i en konvolutt av gårdbrukeren som skulle brukes til å betale våpnene.
- Jeg forklarte ham at jeg måtte ha pengene. Man kan ikke bare bestille våpen - du må slå til der og da, forklarte 43-åringen, som var innforstått med at det dreide seg om ulovlige våpen. Ifølge Grønnerød skulle Orderud-ekteparet bruke våpnene i selvforsvar.

- Kristin skjøt
Han fortalte at Kristin Kirkemo Haukeland fikk alle pengene før hun dro til Molde for å gjøre den jobben han selv ikke hadde klart. Med andre ord: å skaffe ekteparet de våpnene de hadde bestilt.
Kristin Kirkemo Haukeland og Veronica Orderud har gitt retten to vidt forskjellige forklaringer på hvordan det skjebnesvangre skuddet på lille julaften gikk av. Grønnerød hadde sin egen versjon av det som skjedde.
- Skuddet gikk av mens Kristin satt i sofaen og fiklet med det ene våpenet. Han var ikke selv til stede, men baserte sin versjon på det han var blitt fortalt. Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, Tor Kjærvik, er ikke overrasket over at tre personer har tre vidt forskjellige oppfatninger av en og samme hendelse:
- Men dette vil jeg ikke kommentere nærmere. Det er det retten skal ta stilling til, sier han.