– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg startet med hest. Jeg prøvde mange forskjellige sporter, men forelsket meg i ridning. Da jeg deltok i Norgesmesterskapet i feltritt hadde jeg selvfølgelig et mål og et ønske om å vinne, men jeg hadde ikke trodd det skulle gå så bra, sier norgesmester og gullmedaljevinner Kine Aurora Helgesen (15) til Romerikes Blad.

Lørdag 31. juli og søndag 1. august ble NM i feltritt avholdt på Starum. Kine var blant rytterne som presterte godt i konkurransen i sin aldersgruppe «ponni». Videre skal det unge talentet trene for å bli så god som mulig.

– Alle timene i stallen, og alle treningene som ligger bak denne gullmedaljen, var absolutt verdt det. Videre kommer jeg til å ta det litt som det kommer, og det viktigste blir å være tålmodig og nøye, sier Kine.

Planen var ikke å satse på ridning

Kamilla Sæther Hovstø (16) og Andrea Løseth Moheim (17) sikret seg også plass på pallen. De unge rytterne var ikke gamle da de satte seg på hesteryggen for første gang. Kamilla og Andrea tok med seg bronsemedaljer hjem.

– Jeg deltok på NM i fjor også, da gikk det ikke helt vår vei. Det var første gang, og mye nerver. Jeg hadde et mål om å gjøre det enda bedre denne gangen, men turte ikke håpe for mye. Det var stas å ta tredjeplass, sier Kamilla fornøyd.

Andrea Løseth Moheim fikk egen ponni da hun var 8 år. Hun forteller at planen da ikke var å ri på profesjonelt nivå. Det startet med rideskole og litt trening. Med tiden deltok hun på flere stevner, og etter hvert kjøpte familien hesten Annaharvey Springbok.

– Det var nok da jeg virkelig gikk inn for å satse. Vi har trent mye, og det har blitt mange timer i stallen. Jeg forventet ikke medalje, men vi gjorde vårt beste. Det var veldig gøy å delta, og å nå toppen, sier Andrea.

Sikter mot OL

Skedsmo Rideklubb er en aktiv klubb med mange medlemmer i flere grener, hvor lokale ryttere presterer på høyt internasjonalt nivå i aldersbestemte klasser. Landslagsrytter i feltritt, Heidi Bratli Larsen, ble forrige helg norgesmester og gullmedaljevinner i seniorgruppen i NM.

– Jeg har drevet med hest fra jeg var seks år. Jeg kommer ikke fra en «hestefamilie», så jeg har kun hatt meg selv som drivkraft. Jeg ble ikke ordentlig god før i voksen alder, men er nå den eneste norske rytteren som har deltatt i World Equestrian Games (verdensmesterskap i hestesport).

Heidi har et mål om å ri OL, og tiden fremover skal brukes til trening.

– Det viktigste er at hestene holder seg friske, og om de gjør det så tror jeg absolutt OL kan være aktuelt.

– Hva er din viktigste egenskap som rytter?

– Jeg tør å tro at det man vil gjøre går. Det er viktig for alle som vil konkurrere. Du trenger ikke være født til å være god, men det handler om å ikke gi opp på veien. Jeg tror at de som ikke slutter vil lykkes.

Ønsker å rekruttere flere inn i sporten

Skedsmo Rideklubb er ett idrettslag gjennom 45 år, som arrangerer mesterskap etter mesterskap på Sørum Fritidsgård i Lillestrøm og sender ryttere for å konkurrere internasjonalt hvert eneste år, både i dressur og feltritt.

– I september er vi igjen vertskap for NM – denne gangen Lag NM dressur. Dette etter at vårt lag ble norgesmestere i 2020, forteller nestleder i Skedsmo Rideklubb, Mari Stensrud.

Skedsmo Rideklubb ønsker å rekruttere flere inni hestesporten, og nestleder er tydelig på at de står ovenfor en rekke utfordringer.

– Vi ønsker at sporten vår blir anerkjent som en reell idrett. Hestesporten er ofte sett på som en rikmannssport, men det er kun ett fåtall av aktive ryttere som er i denne kategorien. Vi er også en idrett hvor hovedsakelig 90 prosent av våre utøver er jenter, og i mange tilfeller føler vi at dette ikke akkurat jobber til fordel for oss. Vi er ingen frøkensport eller jålete rikmannssport.

– Vi er ett idrettslag med toppidrettsutøvere på både to og fire bein. For å bli en god rytter på det nivået en del av våre medlemmer presterer, ligger det utallige timer og hard jobb gjennom mange år bak. Ikke bare skal man selv være godt trent og skadefri, men man har også et stort dyr som skal trenes og holdes frisk, avslutter Stensrud.