– Hvordan kan du forsvare at veiene våre tillater drap?

Dette spørsmålet skal Camilla Flor Reiss (20) stille samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, under det åpne folkemøtet «Trafikkens unge ofre» i Lillestrøm kultursenter mandag kveld.

– Veiene i Norge – i verdens rikeste land – tillater drap. Én liten feil, og folk dør. I Sverige er veiene mer tilgivende, underbygger hun.

– Hva tror du statsråden kommer til å svare?

– Det blir sikkert å snakke rundt grøten. Prøve å ro seg rundt, svarer hun.

Alle kjenner noen

Venninnetrioen Camilla Flor Reiss, Charlotte Vestli (20) og Silje Hofseth (20) kjenner alle noen som har vært involvert i alvorlige trafikkulykker.

– At så mange ungdommer dør kan ikke bare være veiene sin skyld. Det handler om så mye mer. Om kjøreopplæringen, om manglende erfaring og om å ta sjanser, mener de.

For dårlig opplæring

Alle er enige i at dagens kjøreopplæring er for dårlig.

– Det er altfor lett å få førerkort. Opplæringen består av for lite kjøretrening og for lite fokus på konsekvensene feil valg i trafikken kan få, mener de.

– Det er et enormt ansvar som påligger alle som setter seg bak et bilratt. Et lite feilgrep, og noen kan dø, påpeker Camilla.

Hun har hatt lappen i to år.

– Jeg kjører hver eneste dag, og har ennå ikke blitt stoppet av politiet. Det sier seg selv at det er for få kontroller. Politiet gjør ikke jobben sin, mener hun.

– Kom på folkemøtet

Venninnene oppfordrer alle ungdommer til å møte opp på folkemøtet og fakkeltoget:

– Mange unge trenger en oppvekker. De må forstå hvor alvorlig trafikken er. Det kan bli dem neste gang. Et slikt møte kan bidra til oppvåkningen.

Camillas sterke trafikkengasjement ble for alvor vekket da kameraten Øystein Søvik ble drept på E6, 28. januar 2007. Han ble 19 år gammel.

I begravelsen lovte hun Øysteins far å kjempe for bedre trafikksikkerhet.

– Det samme lovte jeg meg selv da vi hadde en minnestund for Øystein på ulykkesstedet like etter at han ble drept, og det har jeg ikke tenkt å glemme. Jeg skal kjempe videre, sa hun til Romerikes Blad den gangen.

Hun har ikke glemt.

Mandag kveld utfordrer hun samferdselsministeren.

Så tenner hun en fakkel. Til minne om Øystein.