Han skulle bare kjøre forbi en kompis, for å få ham til å stoppe. Hadde kjørt forbi biler utallige ganger tidligere. For Tim Knutsen handlet bilkjøring kun om lidenskap og adrenalinkick.

Et ubetenksomt øyeblikk senere gikk bilen kast i kast før den traff en jordvoll og ble liggende på siden inne i en busslomme. 18-åringen ble kastet rundt inne i bilen. Bilbeltet var ubrukt. Resultatet ble brudd i ryggen.

– Jeg husker at det var underkjølt regn og såpeglatt, men jeg merket det for seint. Plutselig «forsvant» bakenden på bilen. Prøvde å rette opp, men det gikk bare forferdelig galt, forteller Knutsen til Romerikes Blad.

Lånt bil uten lappen

Fire år har gått siden den alvorlige ulykken på Nordbysletta i Rælingen. I dag sitter 22-åringen i rullestol, lam fra livet og ned. Han bor i en omsorgsleilighet på et sykehjem, der naboene er 75 år eller eldre.

– Konsekvensene av kjøringen tenkte jeg aldri på. Følte egentlig at jeg hadde full kontroll på det meste. Det var bare fart og spenning som sto i hodet mitt, erkjenner Knutsen.

Foruten at bilbeltet var ubrukt, hadde 18-åringen heller ikke førerkort da ulykken skjedde. Og bilen tilhørte en kompis. I passasjersetet satt en annen kamerat som hadde vært på fest. Det var natt til lørdag. Tim skulle kjøre kompisen hjem.

– I ettertid er jeg utrolig glad for at kameraten min slapp unna uten fysiske skader. At jeg selv sitter i rullestol er ikke det verste. Det kunne tross alt gått enda verre. Men den smerten mine pårørende er påført, er tyngre å svelge, forteller 22-åringen åpenhjertig.

Les mer:

Tror ikke på kampanjer

Nå vil Tim Knutsen advare andre fartsglade ungdommer. Bilentusiasten ber ungdommene tenke seg om før de gir full gass bak rattet.

– Kjør med hodet. Tenk over hva du kan påføre andre av skader og smerte. Ulykken skjer når du minst venter det, påpeker Knutsen.

I spørretimen på Stortinget denne uka trakk samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fram trafikkopplæring, holdningskampanjer og skjerpet prikkbelastning som prioriterte innsatsområder i kampen mot den dystre dødsstatistikken for unge trafikanter.

– Jeg tror ikke holdningskampanjer er det mest effektive tiltaket overfor ungdom. Mange bryr seg ikke, så lenge det ikke er dem selv som blir rammet på noen måte, mener Knutsen.

22-åringen vet hva han snakker om – han vet hvilke holdninger som råder hos en del ungdommer.

– Prikkbelastning er jeg imot. Har større tro på tilrettelegging og samarbeid, framhever han.

– Holdningsarbeidet må starte mye tidligere, om det skal ha en effekt. Så tidlig som i barnehagen og på skolen, skyter moren Britt Eriksen inn.

Vil ha banekjøring

22-åringen har flere tanker om hvordan myndighetene bør jobbe for å redusere antallet trafikkulykker blant unge.

– Et konkret tiltak jeg har tenkt på er at alle som tar førerkort bør gjennomføre en ny kjøretest, for eksempel hvert femte år etter oppkjøringen, sier Knutsen.

Han gir også et stikk i siden til ungdommenes foreldre.

– Jeg tror ungdomsulykker ofte skjer på grunn av manglende erfaring. Foreldre må oppmuntre til mer øvelseskjøring, påpeker 22-åringen.

– Dessuten kan det utvilsomt være positivt å gi ungdom steder der de kan få utløp for bilinteressen sin innenfor trygge rammer. For eksempel på en bane eller annet egnet område, sier Knutsen.

I kveld klokken 18.00-21.00 arrangerer Romerikes Blad folkemøtet «Trafikkens unge ofre» i Lillestrøm kultursenter. Møtet avsluttes med fakkeltog til minne om de unge trafikkofrene. Møt opp!