– Prisene er helt vanvittige. Jeg valgte bevisst en nøktern og statistisk lite ulykkesutsatt bil, fordi jeg trodde det ville gi meg billigere forsikring. Så kom prissjokket likevel, forteller Stian Holmsen (18) til Romerikes Blad.

18-åringen fra Skjetten mener forsikringsprisene gjør det nærmest umulig for unge i Norge å kjøpe nye og sikre biler.

– Ungdom straffes for hardt av forsikringsselskapene. Mange er i en etableringsfase og så tvinger forsikringsbransjen ungdom til å velge gamle og lite trafikksikre biler, sier Holmsen.

Må ha kasko

Skjetten-gutten foretok en prissjekk hos ulike forsikringsselskaper da han skulle kjøpe bil.

– Årspremien på 25.899 kroner ble faktisk det billigste alternativet for meg, forteller Holmsen.

I utgangspunktet ville han ha delkasko. Men fordi 18-åringen måtte låne penger til å kjøpe Ford Mondeoen fra 2001, til 70.000 kroner, krever forsikringsselskapene at han tegner full kaskoforsikring.

– Uten lånet ville jeg ikke fått kjøpt bilen. Da måtte jeg fortsatt kjørt rundt i den gamle titusenkronersbilen. Den var ikke veldig sikker, påpeker Holmsen.

Kunne han nøyet seg med delkaskoforsikring ville prisen blitt en helt annen.

– Delkaskoprisene jeg fikk tilbud på var nede i 13.000 kroner per år – halvparten av dagens pris. Det ville betydd mye for økonomien min, sier han.

Burde ungdom fått billigere bilforsikring?
Diskuter nederst i saken!

4.500 kroner i måneden

For å kjøre rundt i en ti år gammel stasjonsvogn med en normal toliters bensinmotor og brukbart med sikkerhetsutstyr må altså Holmsen ut med 4.500 kroner i måneden i faste utgifter.

Forsikringen utgjør 2.129 kroner pluss termintillegg på fem prosent, mens avdrag på lån utgjør 2.308 kroner. I tillegg kommer drifts- og slitasjeutgifter.

– Summen av dette i løpet av et år gjør at bilholdet blir ekstremt dyrt, og nesten ikke mulig å klare, påpeker Holmsen.

Samme pris i Sverige

Romerikes Blad har undersøkt hvor mye en svensk ungdom på samme alder som Holmsen måtte betalt i forsikringspremie på en identisk bil i Sverige.

Prisene vi har fått fra det svenske forsikringsselskapet Folksam er oppsiktsvekkende like som de norske prisene: Delkaskoforsikring ville kostet 14.325 svenske kroner, mens full kaskoforsikring ville kostet 27.795 svenske kroner for ett år.

Lovpålagt tillegg

Unge bilister har mye større risiko enn andre for å bli involvert i ulykker.

– Sammenlignet med for eksempel 40- åringene har de seks til sju ganger større sannsynlighet for å bli involvert i trafikkulykker. Forsikringsselskapene er lovpålagt å prissette i forhold til risiko. Det er hovedgrunnen til at det er dyrere for de yngste å forsikre bilene sine, opplyser kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon til RB.