– Jeg husker den intense lyden av bilhornet som hadde hengt seg opp. Jeg ble grepet av kraftig panikk, og gjorde alt jeg kunne for å få opp dørene der guttene mine satt. Jeg så med en gang at Alexander var død. Kenneth levde da, men det varte bare noen minutter, fortalte Knut Arne Sundli fra scenen i Lillestrøm kultursenter.

Han og over 200 andre mennesker møtte i går opp for å delta på folkemøte om Romerikes Blad sin artikkelserie «Trafikkens unge ofre» på Lillestrøm kultursenter.

Historien om hvordan Sundli mistet begge sine to sønner i en trafikkulykke for snart tre år siden gjorde sterke inntrykk og skapte debatt blant politikere og andre frammøtte.

Håper å påvirke politikerne

Brødrene Kenneth Vahlvåg Sundli og Alexander Vahlvåg Sundli var henholdsvis 18 og 15 år da de ble drept i en trafikkulykke ved Minnesund 3. august 2008.

De er to av de 42 drepte ungdommene i alderen 15–25 år som ble drept på Romerike fra 1999 til 2009, og som tidligere har blitt omtalt i artikkelserien «Trafikkens unge ofre».

– Etter noen uker, når alt det verste oppstyret hadde lagt seg, da kom savnet og stillheten. Det var tungt komme i gang med ting guttene hadde pleid å være e med på tidligere, som for eksempel mekking av bil eller snømåking. Jeg var vant til rop og lek og moro rundt meg, men nå var det bare stille, sa Sundli.

Både han og kona, Janne Vahlvåg, synes det var tøft å rippe opp i gamle minner under gårsdagens møte, men gjorde det i håp om at det vil gjøre en forskjell.

– Jeg har prøvd å fortrenge bildet jeg har i hodet fra rett etter ulykken lenge, så det er vondt å gå i detalj om dette igjen. Likevel er det vår mulighet til å få opp øynene til de som kan gjøre noe med trafikksikkerheten for ungdommen her i landet, og hvis dette betyr at ting kan bli bedre, da gjør vi det gjerne, sa Sundli.

Imponerte Kleppa

En rørt samferdselsminister måtte flere ganger tørke tårene da familien Vahlvåg Sundli fortalte om livet før og etter den skjebnesvangre sommerdagen i august. Hun tror det er nettopp slike historier som bidrar til forandring.

– Jeg synes det er prisverdig at de deler sin sterke historie slik de gjør. Ikke bare påvirker de i forhold til å peke på hvilke tiltak som bør gjennomføres, men også i forhold til andre pårørende i samme situasjon. Det er så viktig at noen tør og vil stille opp på den måten, og at de klarer det er helt fantastisk, sa Magnhild Meltveit Kleppa.

Ministeren har selv mistet en nær venninne i trafikken, og hadde ingen vanskeligheter med å sette seg inn i deres situasjon.

– Jeg mistet venninnen min i en trafikkulykke da jeg var 18 og hun var 17, og også i nyere tid har jeg vært innblandet i en ulykke. Jeg tenkte tilbake på disse situasjonene da jeg hørte historien om de to guttene i dag, og da blir man rørt, sa hun.

Fornøyde med møtet

Etter presentasjonen av artikkelserien, historien til familien Vahlvåg Sundli, debatten blant politikere, forskere og Statens vegvesen og musikalsk underholdning, var det klart for fakkeltog fra kultursenteret og til Torvet i Lillestrøm. Kleppa fant raskt sammen med både Vahlvåg og Sundli, og alle var de fornøyde med folkemøtet for trafikkens unge ofre.

– Det var en veldig bra debatt, og det er fint å se at så mange er engasjert. Jeg tror og håper vi kan ha bidratt til at noen gjør enda mer for å bedre trafikksikkerheten. Vi har råd til det, og det burde vært gjort for lenge siden, sa Sundli.