Den starter onsdag for norsk del mot Portugal i et nøkkeloppgjør.

– Jeg har gått og ventet på å få vise meg fra en bedre side enn mot Frankrike. Jeg var veldig motivert før kampen. Jeg trengte denne opplevelsen for resten av mesterskapet, sa Tønnesen til TV3.

Han har fått svært lite spilletid i Champions League for ungarske Veszprém i høst, men vært noe på banen i nasjonale seriekamper.

Kontrakten hans med Veszprém går ut til sommeren. Nettsteder i Ungarn meldte nylig at Tønnesen skal til Pick-Szeged fra sommeren av.

Han scoret på sine fem første skudd mot østerrikerne. Det gjør at han og høyreback-kollega Harald Reinkind i hvert fall har skutt seg varme med en god kamp hver hittil i VM.

Tønnesen ble kårets til banens bestemann av en jury i 6.-oktoberbyen etter sju mål på åtte forsøk.

Tok seg opp

Norge måtte jobbe en stund for å hekte av Østerrike. 17 baklengs den første halvtimen var langt fra godkjent. Forsvarsspillet ble bedre etter pause.

Sander Sagosen startet på benken, men kom inn midtveis i 1.-omgangen. Han fortsatte målproduksjon (ni fulltreffere) av den høyere klassen. Den kan gjøre ham til VMs toppscorer.

Alexander Blonz gikk nesten rett fra å være på vei ut av VM med skade, til å score en god håndfull mål. Han fikk en vridning i kneet på oppvarmingen til Sveits-kampen.

Keeper Kristian Sæverås erstattet Torbjørn Bergerud langt ut i første omgang, og han klarte seg veldig bra blant annet med flere strafferedninger.

– Det var en kamp med forrykende tempo. Jeg synes det begynner å ta form det vi driver med, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.

– Jeg vil tro vi møter Portugal først. Det blir en veldig tøff motstander i første kamp. Island er et fighterlag. Det blir tøft dette, la han til.

Veien videre

Dette er stillingen i hovedrunden før første kamp:

1) Frankrike og Portugal 4 poeng, 3) Island og Norge 2, 5) Algerie og Sveits 0.

Norge spiller også mot Algerie (fredag) og Island (søndag). De to beste fra gruppen får plass i kvartfinale.

Oppgjøret mot Portugal blir svært viktig. Seier der vil gjenåpne det store håpet om å komme med i cupspillet.

Skulle Norge ikke lykkes med det, vil mesterskapet være en fiasko etter finaleplass i VM både i 2017 og 2019.

(©NTB)