«Portretter er det vanskeligste jeg vet. Du må prøve å få kameraet ditt mellom motivets skjorte og hud».

Henri Cartier-Bresson.

Etter at mobiltelefonen ble allemannseie og mobilkameraet ble brukbart å fotografere med, er det aldri blitt tatt flere portretter. Det er så enkelt – vi trenger bare litt stemningsfullt lys, og en som ønsker å bli tatt bilder av – og vips så har vi enda ett portrett i albumet i bildeappen på favorittdingsen din.

Men portrett er mye mer enn det. Ønsker vi at bildet skal se mer proft ut, så er det litt mer å tenke på.

Noe av det vanskeligste vi tar bilder av, er mennesker. Samtidig er det de bildene som engasjerer mest. Bare tenk på instagram-kontoen din. Hvilke publiserte bilder har fått flest «likes»? Det er som oftest de bildene med mennesker.

Her er noen råd som gjør portrettene dine bedre:

LYSET:

Jeg har allerede nevnt lyset – men det er bare en av flere viktige elementer som er med på å gjøre portrettet ditt bra. Se deg rundt for å finne steder der lyset faller fint. Lys fra et vindu for eksempel, gir en fin stemning i portrettet. Er det for mørk, bør du vurdere blits. Men ikke rett den direkte på motivet. Test ut ved å vri blitsen via taket eller en vegg. Eller gå til innkjøp av en softboks til blitsen.

BAKGRUNN:

Valg av bakgrunn er viktig. Ikke en som tar fokuset vekk fra motivet. Ensfargede myke og rolige bakgrunner gjør at portrettet ikke drukner i andre forstyrrende elementer. Busker, kratt og lyktestolper som stikker fram bak den du tar bilder av, blir sjelden vellykket.

KOMMUNIKASJON:

God kommunikasjon med den du portretterer er et annet viktig element. Det er ikke alle som er like bekvemme med å være foran et kamera. Et tips er å prate med vedkommende under opptakene for å skape en god atmosfære. Motivet ditt føler seg dessuten mer trygg. Det kan være lurt å ikke «dirigere» motivet for mye.

INSTRUERE:

Noen ganger kan det være enklere å vise hvordan du ønsker bildene dine enn å forklare. Det er ikke alltid lett å forstå for motivet hva du som fotograf ser og tenker gjennom kameraet.

OBJEKTIV:

En liten telelinse er bra. Jeg foretrekker en 50 mm eller en 85 mm.

FOKUSERE:

Fokusere alltid på øynene. Et portrett som ikke er skarpt rundt øynene blir som regel ikke særlig vellykket.

KAMERASTANDPUNKT:

Det kan være greit å fotografere litt ovenifra og ned. Spesielt på tette portretter. Da demper du eventuelle dobbelthaker.

Husk at du som fotograf skal jobbe sammen med motivet mot et godt resultat. Lykke til!