De fleste bilder vi tar, tar vi med mobilen. Selv om kvaliteten på bildene ikke er like bra som hvis du tar dem med et speilreflekskamera, så har du det alltid med deg. Dessuten er det så lettvint. Du retter linsa på mobilen mot det du vil forevige, så trykker du, og vips så dukker bildet opp på skjermen. Da kan du åpne bildet i en bildebehandlings-app og gjøre noen enkle justeringer. Litt fargekorrigering, lysne eller mørkne og til slutt litt mer kontrast og vips, så er bildet klar til å postes på Instagram eller Facebook. Eller kanskje du sender det til en venn.

Her er noen tips til deg som kun ønsker å bruke mobilen som kamera:

PS! Fototipsene gjelder for alle mobiler, men jeg bruker selv iphone, så tipsene mine

bærer preg av netopp det.

  1. Gå nærmere når du fotograferer. Bildekvaliteten er for dårlig til at du kan zoome deg inn på motivet.
  2. Test ut svart/hvitt-funksjon. Gå til kamera på iPhonen din. Velg bilde, gå til menyen og klikk på symbolet med tre ringer. Velg svart/hvitt. Det kan gi deg en mer dramatisk effekt i bildet når du bruker svart/hvitt. Fotograferer du når det er mørkt, kan faktisk svart/hvitt-funksjonen gi deg litt bedre bildekvalitet.
  3. Rengjør linsa på mobilen. Den pleier som regel å være møkkete. Da blir bildene duse og rare.
  4. Pleier du å fotografere mat? Plasser retten ved et vindu som gir et fint lys. Blits på matbilder blir som regel ikke så bra.
  5. Utløserknapp. Visste du at du kan bruke volumknappen på hodetelefonene dine som utløserknapp? Veldig praktisk når du bruker stativ eller tar en selfie.
  6. For lyst eller for mørkt? Du ser fort om bildet blir for mørkt. Da har autoeksponeringen bommet på det du ønsker skal være riktig eksponert. For å fikse det, trykker du på skjermen med fingeren. (Du får opp en ramme). Den drar du dit bildet skal være lysere.
  7. Actionbilde med mobilen din. Bruk seriefoto/bildesekvens. Holdutløserknappen inne og følg motivet med mobilen. Sekvensen gir deg flere bilder som havner i en mappe. Åpne mappa, finn det beste bildet og trykk «velg».
  8. HDR. (High Dynamic Range) eller «høyt dynamisk omfang». Sett kameraet på Auto HDR. Den er en modus som automatisk gir bedre eksponering. Den kombinerer tre ulike eksponeringer når du fotograferer: En lys- en vanlig- og en mørk eksponering. Enklere forklart: Et HDR- bilde tar flere bilder raskt etter hverandre, og med variert lys. HDR kombinerer disse bildene og henter ut et større dynamisk omfang. Bildekvaliteten blir noe bedre.