TOMS FOTOTIPS

Her er flere fototips til deg som bruker mobilen til fotografering:

Vi blir gjerne litt ivrig når det dukker opp et fint motiv. Vi tar frem mobilen og tar bildet. Men så går noe galt. Bildet blir uskarpt eller ikke helt som du forestilte deg. Bruk tid! Hvordan er lyset? Hvilket utsnitt velger du? Tenk gjennom hvordan du vil at bildet skal bli.

1. Les og elsk lyset. Lyset er din beste venn og fiende når du fotograferer. Prøv å ta bilder de to første timene om morgenen og de to siste timene før det blir mørkt, da har du best muligheter til å for å kombinasjon av spennende lys og effektfulle skygger. Jo bedre du forstår lyset i bildene dine og senere i redigeringen, jo finere bilder kan du lage.

2. HDR, High Dynamic Range imaging, er en teknologi du finner i de fleste mobiltelefoner i dag. Kameraet kombinerer flere bilder i motivet ditt. Farger og lys blandes på en måte som gir et bedre bilde. Velg eventuelt å la kameraet automatisk avgjøre hvor og når det er behov for HDR.

3. Perspektiv. Finn det rette perspektivet. Gå tett på, sett deg på kne, beveg deg rundt. Motivene kommer ikke til deg. Det er du som skal finne motivet og bestemme utsnittet.

4. Svart/hvitt. Lek med svart/hvitt. En alternativ måte å behandle bildene på er å redigere dem i svart/hvitt. Noen ganger kan det redde et halvdårlig bilde. Velg hvilket bilde du vil endre, trykk på rediger, klikk på de tre runde symbolene og dra rammen til svart/hvitt. (Dette gjelder for Iphone).

5. Dybde. Et bilde uten dybde blir ofte mer flatt og mindre dynamisk. Prøv å få med noe forgrunnen slik at du skaper mer dybde. Det kan være greiner på et tre som henger i ned (se bildet) og som tar deg med inn i motivet. Bruk samme måte hvis du tar med dyr eller mennesker. Det krever litt trening, men jo mer du tenker på dybde, jo bedre kan bildene dine bli.

6. Fokusere. Lær å fokusere. Bilder ut av fokus er ofte et problem når du bruker mobilen til å ta bilder. Løsningen kan være å skyte flere eksponeringer etter hverandre.

7. Ha det gøy! Glem reglene og trykk på utløseren! Gode bilder er ofte drevet av impuls. Og de beste er drevet av din lyst til å fortelle en historie eller bruke bildene som en minnebok.