TOMS FOTOTIPS

Vær selvkritisk. Når du har fotografert en stund og du føler at fotograferingen ikke helt går din vei og motivene du jakter på ikke blir bedre, er det lurt å ta noen grep. Et tips kan være å plukke ut dine 20 beste bilder. Ta en print, eller gå gjennom dem på skjermen mens du stiller deg spørsmålet: hvorfor er akkurat disse bildene mine beste blinkskudd? Hva er bra? Hvordan synes du lyset er? Er det noen forstyrrende elementer i bildene dine?

På den måten kan du lære deg å ta med de bra elementene i bildene neste gang du er ute og fotograferer. Jo flere bilder du tar, jo mer lærer du om hva som fungerer og ikke fungerer.

Svart-Hvitt.

Du har sikkert opplevd fra tid til annen at lyset ødelegger et fint motiv. Lysstoffrør inne eller et motlys som ikke blir så bra som du ønsker. Forsøk å konvertere bildet til svart-hvitt i bildebehandlingsverktøyet du bruker. Funket det? Du merker kanskje at bildet får et mer tidløst preg når du velger svart-hvitt. Noe annet du oppdager at svart-hvitt eliminerer forstyrrelsen av farge og legger rett og slett mer vekt på motivet.

Et svart-hvitt-bilde krever som regel mer bildebehandling. I tillegg til å tilføre bildet mer svart, så bør du også øke kontrasten litt. Det er flere speilløse – og speilreflekskameraer som har den funksjonen som gjør at du kan se svart-hvitt-scenen i nåtid mens du fotograferer.

Fine naturbilder i svart-hvitt er rett og slett vakkert.

portretter igjen. Det er blitt sagt mye og skrevet mange spaltemeter om portrettfoto, men temaet er nesten utømmelig. Her er noen setninger om valg av kameralinse.

Når du skal jobbe med portretter handler det mye om flytte seg nær eller bort, gå ned på kne og på deres nivå. Med de sylskarpe portrettlinsene 50 mm, 85 mm og 135 mm blir man gjerne litt låst til ett sted nå man tar bilder. Derimot får du et mer fleksibelt fokuseringsområde med en 24–70 mm-linse. Den gir deg muligheten til å fange mer av miljøet rundt motivet ditt. Selv om du bruker er et zoom-objektiv, så er det ikke dermed sagt at du skal stå stille og zoome inn. Nei, du må du flytte på deg for å kunne teste ut nye kamerastandpunkter og se hva som blir bra. Et tips jeg ikke kan gjenta for ofte er å plassere deg selv og kameraet ditt i øyehøyde med den du portretterer. Å se øye til øye er en fin måte å få portrettene dine til å formidle forbindelsen du har etablert rundt motivet. Lykke til!