Gå til sidens hovedinnhold

Tom Staahles virkelighetsoppfatning

Leserinnlegg

Etter valget sist gang har vi opplevd en relativt fredelig og relativt saklig utgave av Ullensakers eks-ordfører Tom Staahle (Frp). I Romerikes Blad (11.03.2021) er han imidlertid på krigsstien igjen. Som utflyttet ullsokning følger jeg stadig litt med i det som rører seg i kommunen. «Denne uka la økonomisjef Inge Bjur Halvorsen fram årsresultatet for Ullensaker kommune. Tallene får eks-ordfører Tom Staahle (Frp) til å se rødt,» skriver avisa. Problemet er at flertallet av kommunepolitikerne, har innført eiendomsskatt for bedrifter og parkeringsavgift, noe den Frp er kraftig i mot.

«Fortsatt benytter ordfører Schumacher og varaordfører Oserud enhver debatt eller sak til å si at kommunen har dårlig økonomi. En kommune som går i overskudd har ikke det, og den historieforfalskningen kan de ikke slippe unna med,» sier Staahle til Romerikes Blad.

En kommuneøkonomi kan sammenliknes med en kraftig forstørret utgave av din og min private økonomi. Og vi veit alle at vi kan ikke bare tenke på hvordan økonomien vår er i øyeblikket – uten å tenke framover, på årene som kommer. Sånn er det òg med en kommune. Det er her den knusende kritikken fra Staahle og Frp strander. Økonomisjefen fortalte politikerne at kommunen har gått i overskudd, men mindre enn ventet og budsjettert med. Og kommunens disposisjonsfond som skal være en sikkerhet i trangere tider, er på 3,5 prosent av driftsinntektene, mens det bør være om lag 10 prosent. Og det krymper stadig.

Dette er ikke Staahle og Frp opptatt av. For dem er det nok at kommunen går i overskudd, om enn lite – i øyeblikket. Det er òg interessant at de ikke kommer med noe forslag til hvordan en skal redde kommuneøkonomien uten å ha eiendomsskatt for bedrifter. Og de som er så kraftig i mot denne skatten, tar den likevel med i det alternative budsjettforslaget sitt for å få økonomien til å gå opp. «Slik viser de jo selv at det ikke er noen vei utenom,» sier varaordfører Lars Halvor Stokstad Oserud (Sp) til Romerikes Blad. Partiet hans var opprinnelig imot skatten, men så at den var tvingende nødvendig.

Tom Staahle og Frp «går i strupen på posisjonen i Ullensaker som han stempler som ‹ikke styringsdyktige›. Han mener innføringen av næringsskatt og reverseringen av kommunal bostøtte viser en ‹skremmende svak evne til å se politiske realiteter.›» «Hva er Tom Staahles virkelighetsoppfatning av kommunen han selv har styrt? Vi er nødt til å styre etter tallene og prognosene som legges fram for oss,» kommenterer Stokstad Oserud overfor Romerikes Blad.

Jo Gjessing, SV-medlem, Vilberg, Eidsvoll

Kommentarer til denne saken