Ifølge politiet er ingen personer livstruende skadd.

Politiet har tatt kontroll på to våpen, ett etthåndsvåpen og automatvåpen, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Ifølge Hatlo er det snakk om en eldre type våpen.

– Vi jobber videre med å avdekke motiv, sa han videre og sa at det viktigste politiet gjør for å avdekke dette er avhør.

Hatlo fortalte at stedene for skytingen – særlig London Pub - gjør det nærliggende å etterforske skytingen med tanke på hatkriminalitet.

Politiet etterforsker saken som en terrorhendelse. En 42 år gammel mann er siktet for å stå bak skytingen. Han er kjent for både politiet og PST fra tidligere.

Begynte å skyte

Skytingen startet i 01.15-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

Politiet bekrefter at to personer ble drept på utestedet. Politiet bekrefter også til NTB at det trolig var der skytingen startet.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til puben London, som er populært blant det homofile miljøet i Oslo. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Politiet har kontroll på to skytevåpen som ble brukt.

(Saken fortsetter under bildet)

Siktet for drap og terror

Den pågrepne mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

– Det med terror er begrunnet ut fra antall skadde og drepte, og antall åsteder, sa Hatlo.

Politiet opplyser at den siktede er norsk statsborger med iransk bakgrunn og at han er kjent både for dem og for PST fra tidligere.

– Mannen har noen domfellelser for mindre forhold, sammenlignet med det vi står overfor i dag. Han har noen domfellelser som gjelder blant annet bæring av kniv og en narkodom på 120 dager, 90 dager betinget, sier Hatlo.

Mannen er forsøkt avhørt, og politiet er i dialog med hans forsvarer Cecilia Nakstad.

– Vi ønsker avhør så raskt som mulig.

Kjent for PST

Tidligere lørdag ble det kjent at mannen som er pågrepet, var kjent for politiet. Nå bekrefter politiet at også PST var kjent med ham.

– Han var også kjent for PST, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sier påtaleansvarlig Hatlo.

Ifølge Hatlo er den siktede hjemmehørende i Oslo. Han har flere tidligere domfellelser, blant dem for bæring av kniv på offentlig sted. Han har også en narkodom på 120 dager.

Mannens motiv er ikke kjent, men politiet etterforsker skytingen som en terrorhendelse og hatkriminalitet. Det utelukkes heller ikke at psykiatri kan ligge bak.

– Jeg rakk så vidt å gå gjennom de sakene han har hatt, men fant ikke noe i de sakene. Men det er klart, dette må vi gå grundig inn i og gå gjennom hans sykdomshistorikk, dersom han har noen, sier Hatlo.

Avlyser Pride

Etter råd og tydelig anbefaling fra politiet avlyses Pride-paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride.

Det opplyser Oslo Pride i en pressemelding lørdag morgen.

– Oslo Pride anmoder derfor alle som har planlagt å delta på eller se parade om å ikke møte. Alle arrangementer i tilknytning Oslo Pride avlyses.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride og Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Oslo Pride opplyser at de har tett kommunikasjon med politiet og følger situasjonen, og vil informere løpende.