Gå til sidens hovedinnhold

Tiltakssystemet knyttet til mutantutbrudd blir vurdert på nytt tirsdag

Mutantutbruddet i Nordre Follo har ført til tiltaksendringer og et nytt ringsystem. Tirsdag blir tiltakssystemet revidert igjen, opplyser Espen Nakstad.

Etter utbruddet av den britiske virusvarianten i Nordre Follo innførte helsemyndighetene flere nye tiltak og delte utbruddskommunen og kommunene i nærheten inn i to ringer.

Ring 1 har de strengeste tiltakene, mens ring 2 har tiltak som er litt mindre strenge, men strengere enn de nasjonale tiltakene. Fredag varslet regjeringen lettelser i noen av tiltakene for kommuner i begge «ringene» fra onsdag, og at noen kommuner skal ut av ringsystemet.

Men så ble det oppdaget mutert virus i tilknytning til et smitteutbrudd i Halden, og i helgen har regjeringen justert og innlemmet nye kommuner i systemet. Nå varsler helsedirektoratet at de vil forsøke å forenkle systemet.

Revurdering av tiltakssystem

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at det er viktig at flest mulig forstår de gjeldende tiltakene for at etterlevelsen skal bli god.

– Vi jobber nå med å sammenstille de ulike ring-1- og 2-systemene slik at de skal være enklest mulig for befolkningen å ha oversikt. Dette er informasjon som kan oversettes til flere språk, sier han.

Tiltakssystemet tilknyttet utbruddene med den britiske virusvarianten blir vurdert på nytt tirsdag i lys av smittesituasjonen, opplyser Nakstad.

– Da vil vi forsøke å forenkle dette, både i forskrift og tabellform, og informasjonen kan tilgjengeliggjøres på helsenorge.no og i andre kanaler, sier han.

Krevende å få med seg endringer

I dag har noen av ringkommunene egne tiltak utover «ringtiltakene». I Oslo er det blant annet en egen forskrift som sier at man i private hjem ikke kan være mer enn ti personer.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NTB at regjeringen skjønner at det er krevende for folk å få med seg hva som gjelder nå.

– Vi skjønner godt at det er vanskelig å få med seg alle endringene når de skjer så fort som de gjør nå. Viruset er uforutsigbart. Det har vi sett mange ganger, og nå senest i Nordre Follo og Østfold, sier hun.

Statssekretæren understreker at regjeringens mål er å holde samfunnet så åpent som mulig og samtidig beholde kontrollen, og at tiltakene dermed vil kunne variere fra kommune til kommune. Det blir også jobbet med at det skal bli enklere å finne informasjon om hva som gjelder.

– Vi oppdaterer på regjeringen.no og helsenorge.no kontinuerlig, men har ikke vært gode nok til å holde sidene oppdatert når endringene har kommet raskt. Dette jobber vi med å forbedre, erkjenner Erlandsen.

Fra onsdag skal etter planen Aurskog-Høland, Drammen, Horten og Lier fjernes fra ring 2-kommunene. Moss og Våler er planlagt å gå inn i ring 2, men disse er i ring 1 inntil videre. Marker kommune skal også etter planen gå ut fra ring 2 fra og med onsdag 3. februar.

Kommentarer til denne saken