Gå til sidens hovedinnhold

Tilpasning av smittevern lokalt til ingen nytte?

Leserinnlegg


«621 tilfeller av importsmitte så langt i januar – nesten dobbelt så mange som i hele desember»

står det å lese på TV 2-nyhetene. Er det virkelig slik at vi stenger ned det ganske land mens arbeidsinnvandrere og andre som kommer innover grensene våre har tilnærmet fritt leide?

Mange er slitne og lei, og mange begynner å bli utålmodige og frustrerte. Firmaer står i knestående med frykt for konkurser, tusenvis av ansatte står i fare for å miste jobben og psykisk uhelse er i oppblomstring. Da er opplysninger som denne artikkelen viser til skummelt å få, og kan ha stor innvirkning på folks oppfatning, forståelse og etterlevelse av smitteverntiltak rundt om i regionen og landet for øvrig.

Sitat 1:

«Fortsatt er det en stor andel av smittetilfellene man ikke vet opphavet til. Men av de totalt 3.621 tilfellene i januar hvor man kjenner opphavet til smitten, spores rundt 17 prosent nå tilbake til utlandet. Tall fra Oslo kommune viser samme utvikling i importsmitten. Der var andelen med antatt smittested i utlandet på 4–5 prosent de to siste ukene i desember, men økte til 14 og 11 prosent i uke 1 og 2, opplyser Helseetaten.»

 • Jeg undres noe over disse tallene som er relativt lave for Oslo, ettersom vi har hele 36 % importsmitte uke 2 i Ullensaker til sammenligning, men ingen ting bedre om de er korrekte.

Sitat 2:

«Ferske tall NTB har fått fra Helsedirektoratet viser at 7.890 utenlandsreisende har dratt videre fra flyplassene i Norge uten å teste seg i perioden etter at testkravet ble innført 2. januar og fram til 17. januar. Det er stort sett på Gardermoen at folk har dratt videre uten å ta covid-19 test, og hovedflyplassen står for 95 prosent av disse tilfellene. Totalt har 334 testet positivt for covid-19 på de norske flyplassene i perioden 2.–17. januar.»

 • Med 95 % reisende via OSL tilsvarer dette 7.495 stk. som har unnlatt å teste seg
 • Legger vi 17 % prosent til grunn også her, så kan det antas å ha kommet 1.274 stk. ukjente og ikke avdekket smittetilfeller inn i landet uten å ha kontroll på de ...

Mener man med disse opplysningene i bakhånd at det fortsatt er riktig vurdert;

 • Å holde trening innendørs for egne innbyggere stengt?
 • Å ikke få kjøpe et glass vin eller øl til maten?
 • Å ikke kunne ha arrangementer med smittevern for mer enn 10 stk.?
 • Å ikke kunne gå på kino med 2 seter mellom oss?
 • Å ikke skulle gå på jobb, og nesten tvinges til hjemmekontor?

Saken til behandling i ekstraordinært formannskap torsdag 21. januar viser også til at 2/3 av de smittede i perioden september 2020 januar 2021 er utenlandsfødte. Ok? Dette er ikke en politisk påstand men administrativ faktaopplysning som åpner for noen spørsmål.

Ettersom Ullensaker har en andel annen etnisk opprinnelse på ca. 26 %;

 • Kan det antas at tiltakene burde være mer målrettet mot denne gruppen innbyggere?
 • Finnes det effektive tiltak mot disse spesielt utvalgte folkegruppene?
 • Finnes det måter som ikke trenger å bli like inngripende for resten av befolkningen?
 • Jeg spør, for jeg vet ikke.

Men dvs. at dersom dette finnes kunne man valgt å sette inn tiltak der de vil gjøre mest nytte for seg, fremfor å opprettholde inngripende tiltak for øvrige innbyggere og næringsliv kun basert på selve smittetallet 62.

Ja, for Fremskrittspartiet er også enige i at 62 nye smittetilfeller er et høyt tall, men vi har vansker med å stå inne for, og støtte vedtak uten at man ser på tiltak mot de konkrete kildene til smittetilfellene, og ikke velger å skyte spurv med hagle.

Jessheim 20. januar 2021

Ståle Lien Hansen, Tom Staahle og Anne Volle, Ullensaker Frp

Kommentarer til denne saken