Gå til sidens hovedinnhold

Tilbakeblikk på 2020 og inn i 2021

Leserinnlegg

Pandemien har opptatt oss alle i forrige år. Den fortsetter inn i 2021 med økende smitte og regjeringen strammer ytterligere inn.
Nå er det snakk om testing av alle som skal inn i Norge og hvordan dette skal arrangeres. Det blir nevnt at helsevesenet kanskje ikke har nødvendig kapasitet.

Da spør jeg meg om det er nødvendig at nåværende helsepersonell også må drive med testing? Trenger vi ikke dem der det er syke mennesker.

For ikke lenge siden drev Forsvaret med kontroll av reisende over grensene og jeg regner med at dette skal fortsette nå med økende smitte. Er det ikke mulig at disse også kan foreta tester – jeg vil anta at det er mange i forsvaret som også har nødvendig utdanning på dette området og kanskje er det ikke er nødvendig med lang opplæring for å gjøre dette.

For øvrig er det mange arbeidsledige i Norge som sikkert kan foreta tester – med noe opplæring. Jeg vil tro at det kanskje må noen regel/lovendinger til for å gjøre dette. Det er det vi har storting og regjering til. Vi er i hvert fall ikke tjent med at helsevesenet kollapser – det vil gi voldsomme resultater som ingen er tjent med.

Så er jeg opptatt av at det må være mulig å gi helsepersonell i forreste rekke økt motivasjon for å stå i pandemien fremover. Vi er helt avhengig av dem.

På grunn av pandemien har det blitt bevilget milliarder av kroner/garantier til selskaper og næringsdrivende som sliter med å holde hjulene i gang – selv med solide eiere. Enkelte millionærer/milliardærer er mer opptatt av å spare skatt og flytte til Bø i Vesterålen. Jeg tror vel at noen ser for seg at de kan blir 0-skattytere. Heldigvis har vi et skattesystem som gjør at Norge er et av de beste land å bo i – ikke minst på grunn av det utviklede helsesystem og at staten kan gi nødvendige redningspakker til selskaper hvor det er solide eiere som roper om hjelp – pga arbeidsplasser.

Nå er turen kommet til de som sliter mest – dvs. de som jobber i forreste rekke innen helsevesenet. De har jobbet med livet som innsats i en meget utrygg tilværelse. De har tatt tak for folket – selv om det til tider har manglet nødvendig beskyttelsesutstyr og tilstrekkelig bemanning. Jeg oppfatter at innsatsen er belønnet med små lønnstillegg i den årlige lønnsforhandlingen og uten streikerett. De har blitt hyllet og klappet for. Enkelte har mottatt gaver som paraply og gave på 70 kroner (noe som kun skaper irritasjoner i en travel hverdag).

Nå er vi inne i bølge nr. 2 i pandemien og vi ønsker/forventer at pleierne står på for oss (slik som jeg kjenner mange så vil de sikkert gjøre det igjen). For å motivere – i håp/forventninger om at pleierne har ork til å stå opp for oss igjen – vil jeg foreslå at de får en fortjent bonus. Jeg vil foreslå at kommuner/regjering/storting gir bonusen som en pakke for året 2020 til de som fortjener det mest og som det norske folk forstår. Da tenker jeg mest på de som arbeider i forreste rekke mot syke mennesker.

Det er ikke så lett for denne arbeidsgruppen å si opp jobben pga. økt arbeidsmengde - særlig at gruppen består av veldig mange deltidsarbeidere. Det er enklere for leger som slutter da jeg vil anta at de kan gå inn i andre stillinger med en gang og ikke minst at de har helt andre inntektsgrunnlag.

I håp om at ovennevnte årsbonus lar seg gjennomføre - uten alt for mange problemer - ser jeg frem til at helsepleiere også kan få et fortjent nytt år (selv om hverdagen blir travel).

Kåre Fossum, pensjonist, Algarheim

Kommentarer til denne saken