Gå til sidens hovedinnhold

Til alle Kanarifugler, store og små, dette er veien vi må gå!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I kjølevannet av derbykampen mot Vålerengen har igjen diskusjonen om Kanarifansens plassering blusset opp. Det er fantastisk at vi har så mange engasjerte supportere og jeg skjønner at det ikke vil være mulig å blidgjøre alle supportere av LSK. Meninger for og imot er en del av en slik diskusjon, men jeg vil stille et stort spørsmålstegn ved ledelsen av KFL og øvrige LSK-supportere dersom vi velger eller ønsker å bli på kanari-feltet, uansett utbedringer som måtte komme. Dette er mine tanker om tribunesituasjonen og hvor vi bør stå.

Personlig er dette er en sak jeg har brent for lenge før vi fikk testet ut å stå på RB-tribunen. Ønsket ble i hvert fall ikke mindre etter noen kamper der! Det ga blod på tann. Hvorfor bør vi flytte fra KFL til RB? Og hva ønsker vi som syngende supporterfelt for fremtiden? Jo vi ønsker å være synlige, høylytte og dominere hver eneste tribunekamp på Fort Åråsen. Det har vi antallet, sangene, lidenskapen, galskapen og viljen til, men har vi de rette forutsetningene?

Plassering av supporterne er ekstremt viktig og en av de viktigste forutsetningene for å skape en god atmosfære på stadion. Dagens felt gir dessverre ingen god forutsetning for å lykkes med dette. Skal jeg være ærlig tror jeg ikke det finnes en supportergruppe i Norge som kunne levert bedre enn vi gjør fra feltet, i enkeltkamper vil jeg si at vi faktisk overpresterer om man kan bruke et slikt begrep i denne sammenhengen. Vi når noen lydtopper og et trøkk som er på et meget godt nivå og som det er all grunn til å være stolte av. Med gode forsangere og organisering føler jeg vi leverer tett opp mot det som er mulig fra feltet. Men for meg virker det som at en del ikke ønsker å utnytte det potensialet vi har som en av de største og mest historierike supportergruppene i Norge. Hvorfor?

Vi vet at det er vitenskapelig bevist at de fleste mennesker er glad i rutiner og det vi er kjent med, og ditto redde for endringer og det som er nytt. Til og med jeg som vet at RB vil gi oss en annen dimensjon som supportergruppe kvier meg litt til å forlate KFL feltet. Hvorfor? Jo fordi jeg har stått der fra jeg var 4 år og lekte med pokemon-kort i trappa, til den dag i dag hvor jeg er 30 år og henger over gjerdet på første rad som en eller annen gærning du kanskje ville tenkt eller sagt at du ikke kjente på gata for ”han er ikke frisk i huet”. Jeg er vokst opp på feltet og det er klart at det er historie og følelser knyttet til det, men tiden er inne for en forandring, en forandring som vil skape nye historier, følelser og kjennskap til nye fans. Dessuten er det vel et nett jeg kan hoppe i og virke enda mer bajas i. Det går vel det og… For uansett hvor vi står - Hvem er vi? KAAANAAARIIS!

Dette var kanskje en liten digresjon, men la meg hente deg inn igjen.

Med de fysiske egenskapene KFL-tribunen besitter er det ikke mulig å få det gode trøkket utover hele stadion. At taket på tribunen starter med å gå rett ut før det får en dupp mot tuppen, for så å møte reklameskiltene i enden, er med på å sende lyden rett ned mot bakken. Står du rett foran feltet på asfalten er trøkket til tider øredøvende og er både til å ta og føle på. Men dette trøkket kommer ikke videre slik det skal. Dette må jo være noe som vi ønsker at hele stadion, spillere, trenere og ikke minst bortelag og deres supportere også skal kjenne. Dette er jo Fort Åråsen og de skal bli sendt hjem med både 1, 2 og 3 i sekken og få kjenne hvordan de ble herja med på tribunen. For å få til dette er vi nødt til å snakke om posisjoneringen av fansen.

For meg som er litt over middels interessert i tribuneliv og supportergrupper, har jeg til gode å oppleve eller se grupper på vår størrelse stå i et avgrenset område av langsiden og faktisk få til et optimalt trøkk. Det er faktisk slik at de aller beste supportergruppene står på kortsiden. Da tenker jeg ikke på Liverpool slik noen ville sagt, for de rekker faktisk ikke de beste til lillefingeren engang hva angår tribuneliv, det gjør generelt ingen i England. Jeg har ikke tenkt å ramse opp en liste over de beste, for det blir en helt annen diskusjon og ikke minst er det subjektivt. RB-feltet er verken konstruert eller optimalt for et syngende ståfelt. Her har problemstillingene blant annet vært at det ikke er bakvegg eller sidevegg som kan holde på lyden. Hvorfor har jeg likevel et så brennende engasjement for å stå på kortsiden da?

Slik jeg ser det vil det tross disse utfordringene være et bedre alternativ både på kort og lang sikt, nettopp fordi det er en så merkbar forskjell på trøkket som bærer ut over stadion. Etter kampene mot Bodø og Molde, som vanligvis er kamper hvor vi ikke pleier å komme opp mot det beste trøkket, var det flere spillere hos motstanderlagene som skrøt av stemningen og trøkket vi skapte. Molde gikk så langt som å si at de ble preget av det. Dette er det jeg vil høre fra motstanderne etter de har vært på Åråsen! De skal treffes av en gul vegg som de ikke gleder seg til å møte igjen. Så er det noen som mener at spillere og trenere kanskje ikke skal avgjøre hvor vi står. Nei det er helt riktig! Men de skal da vel få medvirke, akkurat slik jeg ønsker å gjøre med dette innlegget. Klubb og supportere er uatskillelige, og vi skal sammen blø for drakta og 3 poeng! Så når Bakke og spillerne har sagt de liker å ha oss bak mål, skal vi ikke bare la det gå for tomme ører. For første gang på mange år er det virkelig et lag, og da mener jeg et LAG jeg er stolt av, som jeg opplever at drar i samme retning og som virkelig vil noe sted med denne klubben. Og da skal vi også gi det vi har tilbake! Fra RB.

Tribunen er kanskje ikke det vi ønsker oss, men den gir oss så mye som feltet ikke gjør i dag. Vi har fått med oss, sorry at jeg sier det, to litt treige langsider som gjerne trenger et par mål eller et derby for å våkne til liv, i kamper som vi ikke har spilt spesielt gnistrende fotball. Det forteller meg at dette er veien å gå. Du går aldri aleine til Åråsen, men vi heier da ikke aleine på Åråsen heller. Sammen skal vi skape heksegryte, sammen skal vi hjelpe laget til 3 poeng, og da mener jeg hele Åråsen, for LSK er størst av alt!

En annen ting som er viktig å tenke på, er de som sitter hjemme. De som ikke har en klubbtilhørighet, de som kanskje ikke har vært på en kamp før, de skal også få en følelse av det trøkket og hælvete vi lager på Åråsen. Beklager uttrykket, men jeg er møkka lei av å se opptak av kamper og måtte høre til og med Isberget eller ”copycats” fra plastikk 08 høres bedre ut enn oss på TV-en. Kampen mot Søpla orker jeg ikke engang se i reprise..

Dessverre er det mange som velger å se kamper fra sofaen istedenfor å gå på kamp, men med det rette lydbildet som vi får fra RB vil kanskje noen tenke at dette må det være gøy å oppleve live. Vi vet at klubber sliter med å rekruttere yngre til stadion, og med dagens supporterkultur og blussing er dette noe som kan være med på å tiltrekke nye supportere, og kanskje tar også Roy (54) med seg kona og ungene på en tur til stadion! I tillegg til å kunne høres bedre og være mer synlig på stadion, vil dette også legges merke til på TV-skjermene. Hvor vakker var ikke banneren på RB mot Kålenga, og kanskje var det ikke tilfeldig at det var nettopp KFL logoen som vakkert lyste opp stadion fra RB-tribunen sammen med de tusener av flagg i gult og svart.

Neste steg nå er å få den hjelpen og de midlene som trengs for at RB kan bli en optimal ståtribune, men for meg er det ingen tvil: Tiden er kommet for en endring, så la oss nå samles og ikke splittes - FOR HER REGJERER LILLESTRØM!!

Kommentarer til denne saken