Fra hjemmet sitt i Virginia, USA har han fulgt bortføringssaken i Lørenskog med stor interesse.

– Nå er det gått over 11 uker siden siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen (68) og det har heller ikke vært noen kontakt med gjerningspersonene. Det er et stort problem, sier McCrary og utdyper:

– I alle kidnappingssakene jeg har arbeidet med så var det alltid essensielt at vi oppnådde og beholdt kontakten med kidnapperne.

Gir ikke råd om løsepenger

I ti uker la politiet lokk på etterforskningen av saken før de onsdag forrige uke gikk ut i offentligheten. Da ble det klart at de antatte gjerningspersonene hadde lagt igjen et trusselbrev som fortalte at Anne-Elisabeth Hagen ville bli drept om politiet ble tilkalt. Brevet inneholdt også et krav om et større pengebeløp utbetalt i form av kryptovaluta.

Den pensjonerte agenten regner med at politiet har hatt gode grunner til å gjennomføre en hemmelig etterforskning.

– Trusselen er svært alvorlig, men det har nok uansett vært en vanskelig avveining for politiet. Gå ut med saken for å få informasjon fra publikum eller etterforske i det stille og håpe på at de skal kunne oppklare saken uten innblanding, sier McCrary.

– Synes du det var riktig av politiet å gå ut med anbefalingen om å ikke betale ut løsepenger?

– Her i USA så vil ikke FBI gi noen råd rundt dette. Vil de pårørende betale løsepengene så står ikke vi i veien for det. Målet vårt er hele tiden å få offeret tilbake i live og finne fram til gjerningspersonene og få dem dømt.

 

– Er det farlig å gå ut med at du ikke vil betale løsepengene?

– Jeg mener jo at det kan være farlig. Kidnapping er i all hovedsak økonomisk motivert. Hvis det blir klart for gjerningspersonene at de ikke vil få penger, hva skal de da med gisselet, spør McCrary retorisk samtidig som han påpeker at han ikke ønsker å kritisere norsk politi da han selv ikke har inngående kjennskap til deres vurderinger i saken.

Politioverbetjent i Øst politidistrikt, Christian Berge, ønsker ikke å kommentere hva politiet har lagt til grunn når de oppfordrer familien til ikke å betale løsepengekravet, men henviser til familiens bistandsadvokat Svein Holdens uttalelse tidligere denne uken hvor han ba om bedre dialog med bakmennene.

– Familien ønsker en bedre og annerledes kommunikasjon med dem som har Anne-Elisabeth, slik at man kan få henne hjem, sa Holden til Romerikes Blad tirsdag.

Fakta Gregg McCrary

 • En tidligere FBI-agent (1969–1994) og professor i rettspsykologi, som gjennom karrieren ledet etterforskningen i en rekke kidnappingssaker.
 • Den mest kjente etterforskningen han ledet er kidnappingen av presidenten i oljeselskapet Exxon, Sidney Reso.
 • McCrary er også en ekspert på gjerningsmannsprofiler og arbeidet med trusselanalyser under tiden i FBI.
 • Siden han ga seg i FBI har han arbeidet som ekspertvitne i straffesaker i USA i tillegg til at han driver sitt eget selskap innenfor risikoanalyse.
 • I 2009 var han ekspert i TVNorge-programmet «Krimkommisjonen» som blant annet så på Orderudsaken.

Ledet etterforskning

I 1992 ledet McCrary etterforskningen etter at toppsjefen i oljeselskapet Exxon International, Sidney Reso, ble kidnappet utenfor sitt eget hjem i New Jersey. Politiet hadde da kontakt med kidnapperne, men fikk aldri noe livstegn fra Reso.

Etter tre uker hadde FBI og politiet endelig klart å spore telefonsamtalene mellom partene til byen Morristown i New Jersey. Politiet satte i gang en storstilt overvåkning av byen der de til slutt så en kvinne ta på seg hansker – noe som var uvanlig siden det var så varmt – før hun ringte fra en av byens telefonkiosker. Kort tid senere pågrep politiet et ektepar som til slutt innrømte alt. I forkant av kidnappingen hadde ekteparet holdt Reso under oppsyn i to år.

– Beklageligvis hadde Reso blitt skutt og drept under kidnappingen, men de var såpass frekke at de likevel forsøkte å få ut løsepengene.

Tidslinje morgen/formiddagen 31. oktober 2018

07.36: En mørkkledd mann kommer gående langs Hornerudveien utenfor Futurumbygget der Anne-Elisabeth Hagens ektemann, milliardæren Tom Hagen arbeider. Da han kommer til det punktet der han kan se parkeringsplassen der ektemannen til vanlig parkerer snur han seg og går med bestemte skritt tilbake der han kom fra.

08.00: En annen mann, også han kledd i mørke klær, kommer gående langs den samme veien. Han blir forbikjørt av en syklist før han deretter tar seg til hodet med den venstre armen. Politiet tror det kan dreie seg om en mobiltelefon, men er ikke sikre på dette.

Cirka 09.00: Tom Hagen reiser fra hjemmet i Sloraveien 4 på Fjellhamar i Lørenskog til jobben i Futurum Næringspark.

09.14: Et familiemedlem har telefonkontakt med Anne-Elisabeth Hagen. Dette er siste gang det har vært noe livstegn til den savnede kvinnen.

Cirka 13.30: Kommer Tom Hagen hjem til familiens bolig og finner trusselbrevet med krav om løsepenger i form av kryptovaluta.

14.00: Politiet blir kontaktet for første gang av Tom Hagen.

– Svært uvanlig

Det mest spesielle med den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen, er ifølge den tidligere FBI-agenten at det ikke har vært noen kontakt mellom partene på lang tid.

– Det er spesielt urovekkende, sier han og utdyper:

– I sakene jeg var innblandet i, så arbeidet vi hardt med å få kidnapperne til å kontakte og gi oss ytterligere informasjon, slik at vi kunne sirkle oss inn på dem. Vi spilte rett og slett dumme og latet som vi ikke forsto instruksjonene som ble gitt. Dette ga dem en selvtillit på at de skulle klare å gjennomføre kidnappingen og slippe unna med pengene, sier McCrary.

Slik har det derimot ikke vært i Lørenskog-bortføringen.

– Det virker som kidnapperne ikke ønsker kontakt, noe jeg finner svært uvanlig. Dermed tror jeg også politiet etterforsker alle mulige scenarioer.

Fredag ettermiddag understreker politioverbetjent Christian Berge nok en gang overfor RB at kommunikasjonsplattformen gjør det svært krevende å komme i kontakt med motparten.

– Det som er svært spesielt i denne saken, er at det er lagt opp til svært begrensede muligheter for kommunikasjon. Vi ønsker at motparten tar kontakt, enten med politiet eller familien, og det er behov for et livstegn.

– På hvilken måte er kommunikasjonsmulighetene begrenset?

– Jeg ønsker ikke konkret å kommentere det du spør om. Det er rett og slett begrensede kommunikasjonsmuligheter, sier Berge.

 

Vanskelig for pårørende

McCrary både håper og tror at familien til savnede Anne-Elisabeth Hagen nå blir tatt godt vare på, både av politiet og sine nærmeste.

– Å være en støtte for de pårørende var alltid det vanskeligste med jobben. De er antakelig traumatiserte av hele situasjonen som helt klart er en stor tragedie. Rådet mitt til politiet er likevel å være helt ærlig med familien om hva de står ovenfor.

Han håper uansett at familien får et svar på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

– Det verste er å ikke vite hva som har skjedd, uansett utfall. Jeg håper hun blir funnet igjen i live, sier McCrary.

Fakta:

 • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog i perioden 9.15-13.30 31. oktober 2018.
 • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – var tilbake i boligen klokken cirka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
 • Over ti uker etter bortføringen, onsdag 9. januar, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen ble holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
 • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i utlandet.
 • Det er fremmet krav om løsepenger, utbetalt i kryptovaluta, og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever et større pengebeløp. Ifølge VG skal kravet være på 9 millioner euro i kryptovalutaen monero, som nærmest ikke er sporbar.
 • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
 • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol har den siste uken gått ut med en offentlig etterlysning.
 • Et videoopptak viser tre personer som passerer Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober. En syklist ble forrige uke avhørt og sjekket ut av saken. Det kommet tips om de andre personene, men de er ikke identifisert.
 • Fredag har det kommet inn over 1.100 tips i bortføringssaken.