Gå til sidens hovedinnhold

Tid for brettspill: Her er spillene du kan prøve deg på i påsken

Brettspill i dag er langt mer enn Ludo. Det finnes mange tusen spill å velge mellom for en vellykket kveld med familie og venner.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Skal jeg dra til Los Angeles? spør sju år gamle Ea.

Hun sitter ved kjøkkenbordet sammen med storebror Aksel (12), mamma Eldrid Johansen og pappa Steffen R.M. Sørum. De spiller Pandemic. Et spill der deltakerne sammen skal kjempe mot at verden går under på grunn av diverse fæle sykdommer.

– Noen spill må man sette av kvelden for, i noen tilfeller hele helgen, sier Eldrid.

Alle sammen trekker fram det sosiale: De sitter sammen rundt et bord, ofte med venner også, og blir engasjert i noe felles.

– Før vi setter i gang med for eksempel Pandemic, må vi snakke sammen, legge en strategi, sier Steffen.

Brettspillmarkedet i dag er enormt, og inkluderer fra enkle partyspill som kan ta ti minutter, til superkompliserte strategispill som det kan ta dager å spille seg gjennom.

– På 1960-tallet kom det kanskje 200 titler per år, i 2000 rundt 1000 nye per år. I 2018 ble det lansert 4500 nye titler, sier Jarek Szczepanik, brettspillansvarlig i Outland.

Jarek kom fra Polen for tre år siden og synes nordmenn er litt konservative når det gjelder brettspill, men at det er en bedring å spore.

– Det er mye å velge mellom, og spillene har kommet en lang vei fra terning- og brikkespillene. Ludo er steinalder. Monopol er fortsatt populært, men det tror jeg nok er fordi folk knytter det til barndommen.

En viktig spilltype som har vokst fram de senere årene, er det Jarek kaller integreringsspill, altså samarbeidsspill.

– Her spiller man sammen, det kåres ikke en vinner eller en taper, man skal bygge et lag, forklarer han.

Han sier at brettspill fortsatt er en guttegreie, men at det blir flere og flere jenter involvert, både på design- og utviklingssiden og som spillere.

– Men vi har fortsatt en lang vei å gå til full likestilling her.

Jarek ser en tendens til at spillene i stadig større grad bygger en historie, mens krigsspill ikke er særlig populære lenger.

Hjemme hos familien Johansen/Sørum har de et bredt utvalg brettspill, og barna blir gjerne med.

– Favorittene mine er Seven Wonders, Ticket to Ride og Codenames, sier 12-åringen Aksel.

Pappa Steffen har spilt siden ungdommen og har hatt med seg Aksel på gutteturer til spillmesser i utlandet. Lillesøster Ea er gjerne med og spiller, selv om spillene avanserte. Da setter familien bare av litt ekstra tid på forklaringer, og kanskje spiller hun på lag med en av dem.

– Tenk at alle som spiller, skal få en god opplevelse. Det viktigste er ikke å vinne, men å ha det moro sammen. Hjelp barna, og vær tålmodig om regler må repeteres. Se gjennom fingrene med feil. Tenk at første runde alltid er en test, sier Steffen.

Steffens brettspillråd

  • Sett deg inn i reglene på forhånd: Det er ikke så mange sidene, men hvis du tror du skal få lest dem mens barna pakker ut brikker og søler Solo utover stuebordet, kan du tro om igjen. Les gjennom reglene kvelden før, og/eller sjekk tutorials på YouTube, så er du forberedt.
  • Begynn enkelt. Mange drømmer om å spille de avanserte sivilisasjonsspillene med store kart og mange brikker, men det kan fort bli kaotisk og et ork. Spill først noen mindre spill med færre regler og enkle mekanismer, så lærer også du mer og kan få mer progresjon.
  • Sett av tid. Ikke begynn for sent på kvelden. Dropp barne-tv og ipad, og ta gjerne en spillrunde før eller rett etter middag.
  • Lytt til erfarne spillfolk. Sjekk gjerne nettstedet Boardgamegeek.com for tips eller reviews. Noen nettbutikker har også kommentarer og karakterer fra publikum. Ellers ligger det ofte klipp på nett.
  • Kjøp på nett. Bokhandelen har ofte lite utvalg. Spesialbutikk er ofte uhorvelig dyrt. Å bestille fra utlandet kan fort bli ubehagelig når toll og porto plusses på. Sjekk med norske eller skandinaviske nettbutikker, de har godt utvalg, ofte tilbud og generelt gode priser.

Kilde: Steffen R.M. Sørum, pappa og brettspillentusiast


Anbefalte brettspill

Strategispill

He er det litt mer å bryne seg på enn i familiespillsjangeren. De har noen flere sider med regler, eller tillegg som gjør at du må forberede deg.

■ 7 Wonders: Sivilisasjonsbyggingsspill man kan spille mange, mange ganger. Stadig nye strategier og muligheter. Kan spilles med opptil sju spillere og er relativt enkelt og raskt, så man kan få til flere runder på samme kveld.

■ Dominion: Som et samlekortspill med en vesentlig fordel: Du får alt du trenger i boksen. Her skal du bygge en stack og spille mot de andre.

■ Isle of Sky: Kan minne om Carcassonne, men har flere valg og varianter, og spillmekanikk som gjør at du neppe kommer til å spille samme spill flere ganger. Her må du endre strategi for hver runde. Kan også være familiespill.

■ Root: Ser ut som et søtt familiespill, men er i realitet et morderisk krigsspill. Fikk stor suksess da det kom ut, og nytt opplag er visstnok på vei.

Tomannsspill

Det holder å være to for å ha det gøy med brettspill.

■ 7 Wonders DUEL: I serie med klassikeren 7 Wonders, men for to spillere.

Memoir 44: Et spill fra andre verdenskrig. Små plastsoldater og relativt enkle regler. Et bra sted å starte om man vil spille krigsspill.

■ Jaipur: Kortspill fra et marked hvor man skal samle på verdier (kort). Kan spilles med voksne eller barn.

Familiespill

Få med barn, besteforeldre og mor og far. Familiespill er morsomt og har dilemmaer og utfordringer for alle.

■ Ticket To ride: Togklassikeren alle bør ha spilt. Kommer i mange sjangere

■ Settlers: Klassiker og svært vanedannende. Ny norsk oversettelse nylig ute.

■ Carcassonne: Også en klassiker de fleste burde ha i samlingen. Litt som et puslespill og dermed enkel inngang for de fleste.

■ Isle of Cats: Katter møter Tetris. To sett regler. Ett sett for enkel familie- og barnespilling, og ett sett for viderekomne.

Samarbeidsspill

Gloomhaven: Regnes som et av de beste brettspillene om dagen, men dette er tunge greier. Stor boks. Masse stæsj og regler, og krever commitment. Fast gruppe spillere på faste kvelder? Da kan dette være noe.

■ Pandemic: Kommer i mange versjoner. Men grunnspillet er enklest. Mange mekanikker de fleste kjenner fra før, og så er det et samarbeidsspill hvor man skal stoppe pandemier. Passer bra i disse tider …

■ Chronicles of Crime: Løs mordmysterier sammen. Det følger med en app, og man kan bruke VR-briller. Engasjerende og morsomt.

■ Exit-serien: Litt som å ha med eget «escape room» på hytta. Kommer i flere forskjellige vanskelighetsgrader.

Selskapsspill

4-8 spillere. Ikke vanskeligere enn at de kan spilles mens man nyter et glass vin. Enkle regler og likevel engasjerende. Skal ikke ta for lang tid.

■ Secret Hitler: Noen av spillerne skal få Hitler til makten på 30-tallet, men de andre skal forhindre det. Poenget er at ingen vet hvem som er hvem.

■ Codenames: Lagspill der man gjennom forståelse av ord skal komme fram til riktige personer. Passer for alle aldre (hvis man kan lese).

Barnespill

Barnespill har enkle mekanikker og enkle regler, og lite såkalt cut-throat-konkurranse – dermed unngår man en dårlig opplevelse for spillerne. Selv om dette er barnespill, anbefales det å ha med en voksen som kjenner reglene og kan lære barna å spille. NB! Husk at barn kan være mindre fokuserte og ha kortere konsentrasjonsspenn enn voksne.

■ Kongdomino: Bygg ditt eget kongerike med store og enkle brikker. Kan spilles fra 6 år.

■ Villkatten: Reaksjon og hukommelse. Enkelt og engasjerende.

■ Botswana: Fargerik og morsomt spill der barn lærer matematikk ved hjelp av fine plastdyr fra Afrika.

Kilde: Steffen R.M. Sørum, pappa og brettspillentusiast

Kommentarer til denne saken