Strømregningen etter påskeferien på hytta kan gjøre et uventet innhogg i lommeboka.

Derfor bør du unngå å lade Teslaen på hytta.

– I Norge gjenspeiler nettleien du betaler hva det koster å bringe strømmen fram til forbruker. Hytter ligger gjerne litt utenfor allfarvei, og kostnaden ved å bygge kabel må deles på færre forbrukere. Derfor har de fleste hytter dyr nettleie. Men det overrasker oss at hyttefolket også har gjennomgående høyere strømpris, sier Jens Regnström daglig leder i ELskling.no.

Nettstedet har sammenliknet tall på det norske strømmarkedet som viser at hytter og fritidshus betaler dobbelt så mye for nettleien og 6 prosent mer for strømmen. Til sammen blir det 50 prosent dyrere enn hjemme. Derfor blir det dyrt å lade Teslaen på hytta i påsken, og med oppvarming og varmtvann i tillegg flyr hundrelappene fort.

En regning på 3.000 kroner i måneden på boligen vil koste 4.500 kroner på hytta.

– Hytteeiere betaler sannsynligvis mer for hyttestrømmen fordi de ikke er like prisbevisste når det gjelder fritidboligen, som de er med helårsboligen. I tillegg må du må selv velge strømavtale til hytta, hvis ikke får du levert ekstra dyr strøm på såkalt leveringsplikt. Hyttefolket må lære seg å regne på strømmen de også, påpeker Jens Regnström.

Ifølge Fremtiden i våre hender bruker flere hytter nå langt mer strøm enn en vanlig leilighet gjør på et helt år. Så mange som fire av ti nordmenn har tilgang til eller eier hytte, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I 2014 var det 449 000 fritidshus (hytter, sommerhus) i Norge. Der ønsker vi stadig mer konfort og har både innlagt vann, varmekabler og oppvaskmaskin. Dessuten bruker vi hovedsakelig hytta på fjellet mest når strømmen er dyrest, nemlig i tidsrommet fra november til mai.

– Fordi hyttestrømmen er dyrere, er det også mer å spare på å være prisbevisst og bruke mindre, sier Regnström.

–  Vi anbefaler hytteeiere å ta en titt på strømavtalen for hytta før regningen for påskestrømmen kommer. (ANB)