Det skriver Terje Normann i et Facebook-innlegg som har blitt delt over 11.000 ganger de siste dagene.

Jessheim-mannen reagerte voldsomt på en del av kommentarene som dukket opp i kjølvannet av Ari Behns bortgang 1. juledag. Forfatteren og kunstneren tok som kjent sitt eget liv.

Da Normann fikk se flere reaksjoner hvor dødsfallet ble beskrevet som egoistisk, måtte han ta affære.

– Jeg må innrømme at jeg skriver dette med tårer i øynene, og svelger en klump i halsen. Mange av oss har nok opplevd selvmord innen nære relasjoner. Jeg mistet min sønn, Torbjørn, for to og et halvt år siden i selvmord. Hva som foregikk i hodet på han når han kom til det stadiet, hadde absolutt ingen ting med egoisme å gjøre, innleder Normann sitt innlegg.

Jessheim-mannen ønsker ikke å utdype sin egen historie, men har gitt Romerikes Blad tillatelse til å gjengi innholdet han har delt på sin egen Facebook-side.

– Vil aldri kunne bære nag

– De fleste som ender sitt liv på denne måten, har en svært gjennomgående tanke, og det er at de får for seg at alle rundt dem vil få det bedre om de ikke lever mer. De føler seg som en belastning for alle andre. Psykologien rundt dette er fryktelig dype ting som de fleste av oss ikke forstår en dritt av. For Torbjørns del var barna hans det han elsket aller høyest. Men selv ikke hans kjærlighet til de var nok motvekt mot det svarte som tynget seg inn i hodet hans, skriver Normann.

Jessheim-mannen, som akkurat nå befinner seg på Filippinene, er sjokkert over enkelte folks reaksjoner på selvmord.

– Jeg vil aldri kunne bære nag til min sønn som gikk fra oss på denne måten, selv om det har revet bort en stor del av mitt liv. Jeg føler bare så enormt synd på han som har gjennomgått det forferdelige svarte som tok livet fra han.

– Se for pokker å bli voksne

Normann er klar på at Facebook-innlegget hans er myntet på dem som uttaler seg ubetenksomt på sosiale medier, uten å vite hva de snakker om.

– Til dere som slenger ut slike tankeløse og uvitende kommentarer har jeg kun en ting å si: Slike holdninger bunner i ren uvitenhet. Å si slike ting offentlig viser bare fram deres egen egoisme. Tenk dere om, for denne holdningen deler dere også nedover til deres egne barn. Det igjen skaper noen fryktelig dårlige holdninger hos barna. Se for pokker å bli voksne der ute, skriver Normann.

Teksten fra romerikingen har tydelig truffet en nerve hos folket. Siden han la ut innlegget 27. desember, har den blitt delt over 11.000 ganger på Facebook. Over 22.000 mennesker har likt innlegget.

– Jeg hadde ikke sett dette komme overhodet, så jeg har blitt tatt veldig på senga, sier Normann.

– Så ikke dette komme

Han har også fått nærmere 400 venneforespørsler og en rekke personlige meldinger fra folk som takker han for innlegget.

– Dere takker og roser meg for mitt engasjement, men jeg må også bare snu den og takke alle som har delt/deler og reagerer, skriver Normann i en kommentar under sitt eget innlegg på Facebook.

Normann ønsker også å gi et råd til alle som har opplevd å miste noen i selvmord.

– Et lite råd fra meg til alle pårørende der ute. Gode minner fra deres savnede er kanskje deres sterkeste middel mot sorgen og savnet. Prøv å fokuser på de gode minner på en positiv måte, når det er tungt.

  • Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.