Gå til sidens hovedinnhold

Tar imot 30 evakuerte elever – får hjelp av sorgteam fra Ahus

Torsdag møter halve elevkullet ved Gjerdrum ungdomsskole til skolestart etter nyttår. 30 av skolens elever og flere av lærerne er evakuert fra hjemmene sine. Og en pult står tom.

Det er korona-restriksjonene, ikke skredkatastrofen, som er årsaken til at skolestart må gjøres i to omganger.

Skolen utsatte skolestarten med en dag denne uka. Den ordinære planleggingsdagen for personalet mandag fikk en annen innretning enn det var lagt opp til, på grunn av skredkatastrofen. Det var behov for mer tid til å forberede å ta imot elevene på en god måte.

– Torsdag møter 8. klasse og halve 10. klasse, i alt om lag 150 elever. Fredag de øvrige, hele 9. klasse og resten av 10. klasse. Vi skulle gjerne tatt imot alle samtidig, men skolene er «røde» på grunn av korona. Det betyr mindre grupper, større avstand mellom elevene og halvparten av tiden på hjemmeskole, sier rektor Stine Thorstensen.

Møter tom pult

Gjerdrum ungdomsskole er hardt rammet av kvikkleireskredet, først og fremst fordi elever og lærere møter en tom pult.

Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13) gikk i 8. klasse, og er blant de antatt omkomne etter raset i Nystulia.

– Første dag vil vi sette av mye tid til å snakke om det som har skjedd, og selvsagt særskilt minnes og snakke om Victoria. Vi har imidlertid bestemt oss for å ha en kort første dag, bare fra 8.30 til klokken 11. Vi mener dette vil være nok nå i starten. Det er mange inntrykk og opplevelser elevene våre skal snakke om og bearbeide. Samtidig som det nok blir godt for våre elever å se hverandre igjen, møte medelever, venner og lærere, fortsetter rektoren.

Hjelp fra Ahus-team

Rektoren legger ikke skjul på at de nå jobber under krevende omstendigheter. Sist fredag var hun selv på Olavsgaard og Gardermoen, der hun møtte flere av de evakuerte som har en tilknytning til skolen.

Hennes oversikt viser nå at 30 av ungdomsskolens elever fortsatt er eller har vært på evakueringssenterne. I tillegg er også flere av skolens lærere blant de evakuerte.

– Vi er i sorg og krise, men jeg er takknemlig for all den gode støtte og hjelp vi får. Et team fra Ahus sin enhet for sorgstøtte bistår oss. I tillegg har vi veldig god støtte fra lokale ressurser i egen kommune, det vil si familievern, barnevern og helsepersonell. De vil fortsette å bistå oss også neste uke, og alle disse har vært til uvurderlig hjelp for oss siden mandag, understreker rektor Thorstensen.

Rektor sier hun også vil gi ros til lærerne sine. Skolen har i alt 290 elever og en stab på 40.

– Flere av lærerne er også evakuerte, og er selv i sorg og krise. Vi har mange, både elever og ansatte som skal bearbeide mye. Men jeg er glad for å kunne si at vi har en gruppe tøffe lærere, som nå ser frem til å ta imot elevene sine. Jeg er så stolt av lærerne på Gjerdrum ungdomsskole, sier hun.

Kommentarer til denne saken