Takk for den gode jobben dere gjør. Men glem ikke å ta vare på dere selv i dette også

KVIKKLEIRE: Skredområdet på Ask i Gjerdrum.

KVIKKLEIRE: Skredområdet på Ask i Gjerdrum. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg Flere har spurt meg om hvor stort omfanget av leirskredet i Gjerdrum egentig er. I og med at hele Ask sentrum og området sør og vest for dette er definert som rød sone der kun politi mfl. har tilgang, har TV-selskapene etablert basecamp på Brådalsfjellet rett nedenfor de husene dere ser helt øverst til venstre i bildet. Av samme grunn viser de TV-bildene dere ser nå primært den nordre delen av rasområdet, altså området midt på øvre del av bildet sett fra vest.

NVE har nå lagt ut flere bilder som viser det fulle omfanget av katastrofen. Som dere ser på dette bildet som er tatt fra sør, har leirmassene tatt med seg store deler av golfbanen, og beveget seg over fylkesvei 120 rett før avkjøringen mot Brådalsvegen, og laget to løp nedover langs Tangeelva. Hele dalsøkket der fv120 krysser Tangeelva er oversvømt. Det er når man ser dette i hele sin grufullhet man skjønner hvorfor det betegnes som norgeshistoriens største kvikkleireskred.

I møte med slike naturkrefter føler man seg liten og maktesløs. Men i en slik situasjon må våre tanker først og fremst gå til de som er hardest rammet: de som har mistet noen av sine kjære, de som fortsatt lever i uvisshet, de som er evakuert, og de som har mistet sine hjem. Det er mitt inntrykk at arbeidet med å håndtere situasjonen utføres med den høyeste grad av profesjonalitet i alle ledd, og at vi tross alt er i de beste hender. Det er også gripende å se hvor mange som stiller opp med klær og annet folk trenger, eller som stiller sine tjenester til disposisjon.

Jeg synes også at min politikerkollega og ordfører i Gjerdrum, Anders Østensen, fortjener stor anerkjennelse for måten han står i dette på. Selv om man øver jevnlig på kriseldelse, er det en umenneskelig belastning å stå i det når det virkelig gjelder. Det synes jeg Anders og de andre som har ulike roller i dette har gjort på en forbilledlig måte. Derfor: Takk for den gode jobben dere gjør. Men glem ikke å ta vare på dere selv i dette også.

I en slik situasjon er det helt naturlig at folk søker svar på hvordan dette kunne skje, og om det er trygt å vende tilbake til sine boliger. Det er også helt legitimt å gi uttrykk for den frustrasjonen og usikkerheten man opplever i dette. Det er imidlertid en tid for alt, og min oppfordring er at vi har tillitt til ordførerens løfte om at alle steiner skal snus, og at våre beste fagmiljøer vil finne årsaken så snart det er mulig.

NVE sier at dette raset er «unikt», så la oss ikke gå inn i spekulasjoner, eller begynne å fordele skyld nå. All erfaring viser at det ligger en rekke av komplekse årsaks- og virkningasforhold bak store ulykker, og at det krever stor fagkunnskap og grundighet for å få frem kunnskap om dette. Det er bare med slik kunnskap vi kan lære om hvordan vi skal forebygge gjentagelser, eller i det minste redusere risikoen for at dette skjer igjen. Så hold hodet kaldt og hjertet varmt, kjære venner. Og ikke minst: hold sammen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken