– Ta grep om barnas mediehverdag

NETTVETT: Daglig leder av Barnevakten, Merethe Clausen Moe. Foto: Barnevakten

NETTVETT: Daglig leder av Barnevakten, Merethe Clausen Moe. Foto: Barnevakten

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Organisasjonen Barnevakten oppfordrer foreldre til å følge med på barnas nettbruk.

DEL

Til tross for at de aller fleste barn og foreldre er kjent med farene barn kan utsettes for på internett, opplever mange barn og unge nettopp dette.

Det overrasker ikke daglig leder av organisasjonen Barnevakten.

– En ting er det du lærer og leser om, en annen ting er når du sitter foran pc-en og blir fortalt hvor pen og søt du er av noen du tror er jevnaldrende, sier Merethe Clausen Moe.

Hun mener eksponeringspress, kroppspress og press for å få likes gjør at barn er mindre på vakt når de er på nett.

Trygge på nett

Årlig møter Barnevakten over 50.000 barn og foreldre for å gi råd om nettbruk. Blant annet besøker de skoler og foreldrenes arbeidsutvalg.

De skulle gjerne hatt ressurser til å møte enda flere.

– Ofte får vi høre at de foreldrene som kanskje burde ha vært der, ikke møter. Vi ser at barn som kommer fra mindre ressurssterke familier, ofte er de som er mest utsatt.

Hun minner om at internett i hovedsak er både sosialt, moro og positivt.

– : I ytterpunktene har vi to typer foreldre: De som tror alt er farlig og de som ser i taket og gjesper. Vi oppfordrer hysteriske foreldre til å senke skuldrene og foreldre som ikke bryr seg, til å engasjere seg litt mer i barnas mediehverdag. Følg med, ta grep og lag regler slik at barna blir glade og trygge, oppfordrer Clausen Moe.
 


Barnevaktens foreldretips om trygg nettbruk:

  • Bevisstgjør barna på hvor mye informasjon de kan gi om seg selv, og tilrettelegg råd etter barnets alder og hvilke nettsteder de er aktive på.
  • Dersom du vil sjekke nettloggen for å se hvilke sider som har vært besøkt, så gjør dette sammen med barnet.
  • Sett deg inn i vilkår og betingelser før barnet får registrere seg i onlinespill og sosiale nettverk. Vurder nettsidene barnet har lyst til å bruke.
  • Insister på at barna aldri møter noen de bare har kommunisert med på Internett uten at de klarerer dette med dere som foreldre. Skal det likevel skje, må barnet ha følge med en voksen eller en venn.
  • Inviter barnet ditt til å snakke med deg dersom det opplever noe leit eller ubehagelig på nettet, eller om de kommer inn på sider som er beregnet for voksne.