Gå til sidens hovedinnhold

Sykkeltur for å hedre ofrene fra terroren 22. juli

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forbindelse med markering av 10-års dagen for den grusomme terroren ble en markering foretatt i forbindelse med sykkelturen «TOUR LILLE» som gikk fra Lillehammer til Lillestrøm den 20. juli i år. Turen var i år for å hedre de mange ofrene fra terroren i Oslo og på Utøya. Og de er mange! En forferdelig hendelse den 22. Juli for 10 år siden da terroren kom kraftig til Norge.

77 drepte og mange fysisk skadet. Også de med dype mentale sår etter hendelsen. Både de som overlevde, pårørende og de mange av oss som ikke kan døyve grusomheten som fant sted. Hele Norges befolkning, og også utenfor våre grenser, har hendelsen bitt seg fast som en mental uforstående farsott; Nemlig som terror og ekstremisme på det verste.

Vi må aldri glemme at faenskapen i verden kan dukke opp igjen, så vi må være på vakt. Ikke være naiv, men forebygge bedre mot terror både her på berget og utenfor våre grenser. Gode allianser har gjort en god jobb for å begrense spredningen av terror internasjonalt. Etter arbeid over hele verden med veteraner fra krig og konflikter har jeg sett mange likhetstegn blant oss mennesker, både på godt og vondt. Jeg tror at vi mennesker er gode i bunn, men noen utvikler, etter tro og lære, å bli en tjener for terror og ekstremisme. Vårt ansvar for hverandre som medmennesker er å sørge for at dette ikke må skje. Det kan ta tid, men vi må aldri gi oss i denne kampen. Dessverre ser vi at ekstremismen igjen er på fremmarsj i verden, men la oss minnes den 22. Juli for 10 år siden og la den være en motivator for å vise oss frem i kampen mot terrorisme og ekstremisme.

TOUR LILLE fikk meg til å sitte på sykkelen i 175 kilometer i fint vær og fikk god tid til å tenke på faenskapen som hendte i Oslo og på Utøya denne skjebnedagen for 10 år siden. I ærbødighet hedrer jeg ofrene, de skadde, pårørende, men også de mange som var og er med for å markere hendelsen som en tankevekker for oss alle. Som under sykkelturen, med trailere nærmere enn meteren i stor fart, tenkte jeg på at livets gang kan forsvinne rundt neste sving.

Så la oss være på vakt og aldri glemme vårt ansvar som verdensborgere i å ta vare på hverandre med "hjelpehjertet" vårt. Bare sammen kan vi klare det.

Nordahl Grieg skrev i 1936 et dikt som bør være en tankevekker for oss alle. Han døde dessverre som krigsreporter i 1943. Et av versene går slik:

Edelt er mennesket,

jorden er rik!

Finnes her nød og sult,

skyldes det svik.

Knus det! I livets navn

skal urett falle.

Solskinn og brød og ånd

eies av alle.

Dan Viggo Bergtun, President i World Veterans Federation

Kommentarer til denne saken